Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Tribunalul București. Condamnare pentru anunțuri fictive pe site-uri de licitații online


15 februarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Flux informații, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, SELECTED

Alina Gaja

Tribunalul București a decis că activitatea infracțională complexă ce a constat în acțiuni ilicite interdependente și succesive, respectiv recurgerea la diverse mijloace frauduloase (începând cu prezentarea sub un alt nume, de origine americană, folosirea unor adrese de e-mail fictive, folosirea unor adrese de IP fictive și ajungând la folosirea altor falsuri informatice, respectiv introducerea fără drept de date informatice, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii de consecințe juridice, în speță, crearea de adrese de e-mail false, în numele unor așa-zise instituții intermediare, cu rol de garant/escrow, de la care se trimiteau victimelor facturi fictive, ce conțineau detaliile nereale ale plății, etc), acțiuni și mijloace frauduloase prin care inculpatul a reușit inducerea și menținerea în eroare a cumpărătorului cu privire la aspectele legate de bunul vândut și în continuare legate de garantul tranzacției, prezentând astfel ca adevărate situații/fapte mincinoase (respectiv faptul că respectivul bun există și are anumite caracteristici tehnice, locația și originea bunului, persoana vânzătorului, prețul, datele reprezentantului / intermediarului / garant, terță parte la convenție, modalitatea de plată, etc.), acțiuni mijloc prin care inculpatul a urmărit producerea de pagube materiale, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de fraudă informatică, prevăzută de art. 249 Cod penal și fals informatic, prevăzută de art. 325 Cod penal. (Sentința penală nr. 2599 din 18 decembrie 2018, pronunțată de Secția I penală a Tribunalului București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică