Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Tribunalul București. Condamnare pentru anunțuri fictive pe site-uri de licitații online
15.02.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Tribunalul București a decis că activitatea infracțională complexă ce a constat în acțiuni ilicite interdependente și succesive, respectiv recurgerea la diverse mijloace frauduloase (începând cu prezentarea sub un alt nume, de origine americană, folosirea unor adrese de e-mail fictive, folosirea unor adrese de IP fictive și ajungând la folosirea altor falsuri informatice, respectiv introducerea fără drept de date informatice, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii de consecințe juridice, în speță, crearea de adrese de e-mail false, în numele unor așa-zise instituții intermediare, cu rol de garant/escrow, de la care se trimiteau victimelor facturi fictive, ce conțineau detaliile nereale ale plății, etc), acțiuni și mijloace frauduloase prin care inculpatul a reușit inducerea și menținerea în eroare a cumpărătorului cu privire la aspectele legate de bunul vândut și în continuare legate de garantul tranzacției, prezentând astfel ca adevărate situații/fapte mincinoase (respectiv faptul că respectivul bun există și are anumite caracteristici tehnice, locația și originea bunului, persoana vânzătorului, prețul, datele reprezentantului / intermediarului / garant, terță parte la convenție, modalitatea de plată, etc.), acțiuni mijloc prin care inculpatul a urmărit producerea de pagube materiale, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de fraudă informatică, prevăzută de art. 249 Cod penal și fals informatic, prevăzută de art. 325 Cod penal. (Sentința penală nr. 2599 din 18 decembrie 2018, pronunțată de Secția I penală a Tribunalului București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.