Acord între instituțiile UE ref. drepturile de autor în mediul digital
21 februarie 2019 | JURIDICE.ro21 februarie: Miercuri, 20 februarie 2019, statele membre UE au validat primul dosar sub președinția României la Consiliul UE, și anume dosarul privind drepturile de autor pe piața unică digitală, potrivit știripesurse.ro.
Daniel Breaz, ministrul culturii: „Faptul că România a reușit azi într-un timp extrem de scurt, am preluat președintia de nici două luni de zile, am reușit ca acest dosar aflat pe masa PE de peste patru ani de zile să-l ducem într-un stadiu final este un lucru extraordinar. Este un dosar extrem de important și unul din cele mai importante dosare gestionate de țara noastră pe perioada președinției României. Este un succes al României, ceea ce dovedește că avem un Guvern competent. A fost un dosar extrem de delicat, pe care țările dinaintea noastra nu au reușit să ajungă la un acord și a fost un dosar greu. Textul a fost agreat azi.”
***
15 februarie: Joi, 14 februarie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord care vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație, potrivit unui comunicat.
Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții interne. Acordul va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor pe platformele de internet.
Partajarea de fragmente din articolele de știri nu angajează drepturile de autor ale casei de presă care a produs articolul partajat. Acordul conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.
Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate de acord, asigurând că memele și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Textul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației. Platformele nou înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |