BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la protecția jurisdicțională efectivă și posibilitatea de a utiliza în procedurile disciplinare împotriva judecătorilor probe obținute în mod ilicit (printre altele)

15.02.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Newsletter
Instagram
Facebook
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul polonez se întreabă cu privire la protecția jurisdicțională efectivă și posibilitatea de a utiliza în procedurile disciplinare împotriva judecătorilor probe obținute în mod ilicit (printre altele) (C-558/18).

Situația de fapt:
1.materii UE:
– Dispoziții instituționale
– Principiile, obiectivele și misiunile tratatelor
2. avem obligația statelor membre de a stabili căile de atac necesare pentru a asigura o protecție jurisdicțională efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii
3. avem norme care sporesc semnificativ riscul de încălcare a garanției de independență a procedurii disciplinare împotriva judecătorilor din Polonia, prin:
3.1. influență politică asupra desfășurării procedurilor disciplinare,
3.2. apariția unui risc de exploatare a măsurilor disciplinare pentru a obține controlul politic asupra hotărârilor judecătorești și
3.3. posibilitatea de a utiliza în procedurile disciplinare împotriva judecătorilor probe obținute în mod ilicit
4. necesitatea de a se afla dacă dreptul Uniunii se opune unor astfel de norme
5. cererea de judecare în procedură accelerată a fost respinsă din moment ce argumentul avansat nu era incident având în vedere că procedura era suspendată la nivel național până la pronunțarea în trimiterea preliminară acum pendinte (a se vedea aici).

Dispoziții incidente: Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate