BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la protecția jurisdicțională efectivă și posibilitatea de a utiliza în procedurile disciplinare împotriva judecătorilor probe obținute în mod ilicit (printre altele)

15.02.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul polonez se întreabă cu privire la protecția jurisdicțională efectivă și posibilitatea de a utiliza în procedurile disciplinare împotriva judecătorilor probe obținute în mod ilicit (printre altele) (C-558/18).

Situația de fapt:
1.materii UE:
– Dispoziții instituționale
– Principiile, obiectivele și misiunile tratatelor
2. avem obligația statelor membre de a stabili căile de atac necesare pentru a asigura o protecție jurisdicțională efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii
3. avem norme care sporesc semnificativ riscul de încălcare a garanției de independență a procedurii disciplinare împotriva judecătorilor din Polonia, prin:
3.1. influență politică asupra desfășurării procedurilor disciplinare,
3.2. apariția unui risc de exploatare a măsurilor disciplinare pentru a obține controlul politic asupra hotărârilor judecătorești și
3.3. posibilitatea de a utiliza în procedurile disciplinare împotriva judecătorilor probe obținute în mod ilicit
4. necesitatea de a se afla dacă dreptul Uniunii se opune unor astfel de norme
5. cererea de judecare în procedură accelerată a fost respinsă din moment ce argumentul avansat nu era incident având în vedere că procedura era suspendată la nivel național până la pronunțarea în trimiterea preliminară acum pendinte (a se vedea aici).

Dispoziții incidente: Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE.

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership