Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Tecuci. Pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act autentic


18 februarie 2019 | Cornelia DĂROI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Judecătoria Tecuci a hotărât că motivul invocat de către reclamant pentru perfectarea pe cale judecatorească a convenției de vânzare–cumpărare nu este unul justificat, întemeiat față de dispozițiile art. 1669 din Codul civil, conform cărora atunci când una dintre părțile care încheie o promisiune bilaterală de vânzare refuză în mod nejustificat să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții sunt îndeplinite. Aceasta întrucât în speță nu este vorba despre un refuz al pârâtului, ci doar despre faptul că reclamantul nu a dorit să depună diligențele ce se impuneau pentru a descoperi noul domiciliu al pârâtului promitent.

De asemenea, în speță, reclamantul nu a făcut dovada îndeplinirii condițiilor de validitate ale promisiunii bilaterale de vânzare–cumpărare, încheiate conform Codului Civil, și nici dovada că a respectat și a parcurs formalitățile în vederea respectării dreptului de preemțiune, așa cum se stipulează în dispozițiile Legii nr. 17/2014. (Sentința civilă nr. 645/2018 din 27 martie 2018, pronunțată de Judecătoria Tecuci)

Cornelia Dăroi

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică