BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

Judecătoria Tecuci. Pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act autentic

18.02.2019 | Cornelia DĂROI
Abonare newsletter
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Judecătoria Tecuci a hotărât că motivul invocat de către reclamant pentru perfectarea pe cale judecatorească a convenției de vânzare–cumpărare nu este unul justificat, întemeiat față de dispozițiile art. 1669 din Codul civil, conform cărora atunci când una dintre părțile care încheie o promisiune bilaterală de vânzare refuză în mod nejustificat să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții sunt îndeplinite. Aceasta întrucât în speță nu este vorba despre un refuz al pârâtului, ci doar despre faptul că reclamantul nu a dorit să depună diligențele ce se impuneau pentru a descoperi noul domiciliu al pârâtului promitent.

De asemenea, în speță, reclamantul nu a făcut dovada îndeplinirii condițiilor de validitate ale promisiunii bilaterale de vânzare–cumpărare, încheiate conform Codului Civil, și nici dovada că a respectat și a parcurs formalitățile în vederea respectării dreptului de preemțiune, așa cum se stipulează în dispozițiile Legii nr. 17/2014. (Sentința civilă nr. 645/2018 din 27 martie 2018, pronunțată de Judecătoria Tecuci)

Cornelia Dăroi

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week