Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Tecuci. Pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act autentic
18.02.2019 | Cornelia DĂROI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Judecătorii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Judecătoria Tecuci a hotărât că motivul invocat de către reclamant pentru perfectarea pe cale judecatorească a convenției de vânzare–cumpărare nu este unul justificat, întemeiat față de dispozițiile art. 1669 din Codul civil, conform cărora atunci când una dintre părțile care încheie o promisiune bilaterală de vânzare refuză în mod nejustificat să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții sunt îndeplinite. Aceasta întrucât în speță nu este vorba despre un refuz al pârâtului, ci doar despre faptul că reclamantul nu a dorit să depună diligențele ce se impuneau pentru a descoperi noul domiciliu al pârâtului promitent.

De asemenea, în speță, reclamantul nu a făcut dovada îndeplinirii condițiilor de validitate ale promisiunii bilaterale de vânzare–cumpărare, încheiate conform Codului Civil, și nici dovada că a respectat și a parcurs formalitățile în vederea respectării dreptului de preemțiune, așa cum se stipulează în dispozițiile Legii nr. 17/2014. (Sentința civilă nr. 645/2018 din 27 martie 2018, pronunțată de Judecătoria Tecuci)

Cornelia Dăroi

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti