Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Inițiativă legislativă a cetățenilor: instituirea unui cadru legislativ care să asigure angajarea pensionarilor în sectorul privat
19.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 122 din data de 15 februarie 2019, a fost publicată Inițiativa legislativă a cetățenilor potrivit Legii nr. 189/1999 – expunerea de motive, din 15.02.2019.

Inițiatori ai propunerii legislative propun să fie adoptată „Legea privind valorificarea experienței profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat”.

Beneficiile demersului în opinia inițiatorilor, se vor resimți, în egală măsură, în rândul profesioniștilor de vârsta a treia (obțin un venit suplimentar; își mențin un ritm de viață activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic; își consolidează statutul social), angajatorilor (își asigură o forță de muncă înalt calificată, loială și responsabilă), tinerilor (au posibilitatea de a „învăța meserie” de la modele profesionale consacrate; reușesc să cumuleze coerent propria energie cu experiența seniorilor) și societății în general (echilibrată, coezivă, eficientă).

Principala reglementare a Legii propuse îl reprezintă art. 1, care stabilește: Societățile comerciale cu capital privat, care la finalul anului 2018 au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, au obligația să angajeze cu contract individual de muncă cel puțin 1 (o) persoană cu titlul de consilier în domeniile de expertiză ale Societății și să-i plătească salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

În total propunerea legislativă are 5 articole.

În cadrul Avizului referitor la inițiativa legislativă a cetățenilor privind valorificarea experienței profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat, au fost formulate următoarele critici:
– prezența exprimărilor juridice improprii stilului normativ – ex. „societăți comerciale”;
– soluții normative neclare sau incomplete: nu sunt reglementări privitor la cerințele de eligibilitate pentru funcția propusă a fi obligatorie pentru persoanele juridice; nu există reglementări privind conținutul contractului individual de muncă; nu a fost definit termenul de „consilier”;
– etc.

Pentru mai multe detalii a se vedea conform link-ului.

Intrare în vigoare: 15 februarie 2019.

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.