BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Inițiativă legislativă a cetățenilor: instituirea unui cadru legislativ care să asigure angajarea pensionarilor în sectorul privat
19.02.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 122 din data de 15 februarie 2019, a fost publicată Inițiativa legislativă a cetățenilor potrivit Legii nr. 189/1999 – expunerea de motive, din 15.02.2019.

Inițiatori ai propunerii legislative propun să fie adoptată „Legea privind valorificarea experienței profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat”.

Beneficiile demersului în opinia inițiatorilor, se vor resimți, în egală măsură, în rândul profesioniștilor de vârsta a treia (obțin un venit suplimentar; își mențin un ritm de viață activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic; își consolidează statutul social), angajatorilor (își asigură o forță de muncă înalt calificată, loială și responsabilă), tinerilor (au posibilitatea de a „învăța meserie” de la modele profesionale consacrate; reușesc să cumuleze coerent propria energie cu experiența seniorilor) și societății în general (echilibrată, coezivă, eficientă).

Principala reglementare a Legii propuse îl reprezintă art. 1, care stabilește: Societățile comerciale cu capital privat, care la finalul anului 2018 au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, au obligația să angajeze cu contract individual de muncă cel puțin 1 (o) persoană cu titlul de consilier în domeniile de expertiză ale Societății și să-i plătească salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

În total propunerea legislativă are 5 articole.

În cadrul Avizului referitor la inițiativa legislativă a cetățenilor privind valorificarea experienței profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat, au fost formulate următoarele critici:
– prezența exprimărilor juridice improprii stilului normativ – ex. „societăți comerciale”;
– soluții normative neclare sau incomplete: nu sunt reglementări privitor la cerințele de eligibilitate pentru funcția propusă a fi obligatorie pentru persoanele juridice; nu există reglementări privind conținutul contractului individual de muncă; nu a fost definit termenul de „consilier”;
– etc.

Pentru mai multe detalii a se vedea conform link-ului.

Intrare în vigoare: 15 februarie 2019.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate