BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Inițiativă legislativă a cetățenilor: instituirea unui cadru legislativ care să asigure angajarea pensionarilor în sectorul privat

19.02.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 122 din data de 15 februarie 2019, a fost publicată Inițiativa legislativă a cetățenilor potrivit Legii nr. 189/1999 – expunerea de motive, din 15.02.2019.

Inițiatori ai propunerii legislative propun să fie adoptată „Legea privind valorificarea experienței profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat”.

Beneficiile demersului în opinia inițiatorilor, se vor resimți, în egală măsură, în rândul profesioniștilor de vârsta a treia (obțin un venit suplimentar; își mențin un ritm de viață activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic; își consolidează statutul social), angajatorilor (își asigură o forță de muncă înalt calificată, loială și responsabilă), tinerilor (au posibilitatea de a „învăța meserie” de la modele profesionale consacrate; reușesc să cumuleze coerent propria energie cu experiența seniorilor) și societății în general (echilibrată, coezivă, eficientă).

Principala reglementare a Legii propuse îl reprezintă art. 1, care stabilește: Societățile comerciale cu capital privat, care la finalul anului 2018 au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, au obligația să angajeze cu contract individual de muncă cel puțin 1 (o) persoană cu titlul de consilier în domeniile de expertiză ale Societății și să-i plătească salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

În total propunerea legislativă are 5 articole.

În cadrul Avizului referitor la inițiativa legislativă a cetățenilor privind valorificarea experienței profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat, au fost formulate următoarele critici:
– prezența exprimărilor juridice improprii stilului normativ – ex. „societăți comerciale”;
– soluții normative neclare sau incomplete: nu sunt reglementări privitor la cerințele de eligibilitate pentru funcția propusă a fi obligatorie pentru persoanele juridice; nu există reglementări privind conținutul contractului individual de muncă; nu a fost definit termenul de „consilier”;
– etc.

Pentru mai multe detalii a se vedea conform link-ului.

Intrare în vigoare: 15 februarie 2019.


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.