Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

Avizul CESE ref. propunerea de regulament de instituire a programului „Fiscalis”
21.02.2019 | Elena ALBU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 62 din 15 februarie 2019, a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului „Fiscalis” pentru cooperare în domeniul fiscal.

Comitetului Economic și Social European:

Salută propunerea Comisiei de regulament care instituie un nou program Fiscalis. Autoritățile fiscale naționale continuă să se confrunte cu problema unei capacități insuficiente și a unei cooperări nesatisfăcătoare, iar CESE este de acord că există o nevoie urgentă de ameliorare a funcționării politicii fiscale, inclusiv a cooperării administrative și a sprijinirii autorităților fiscale.

Consideră că o interacțiune mai eficace între autoritățile fiscale este importantă pentru coerența și funcționarea pieței unice și este de acord că un asemenea grad de cooperare și coordonare poate fi atins doar la nivelul UE.

Își exprimă îngrijorarea că bugetul propus de 270 de milioane EUR ar putea fi insuficient, având în vedere programul amplu propus de Comisie și progresul rapid al digitalizării. Prin urmare, CESE recomandă o evaluare intermediară a adecvării finanțării.

Consideră că este important să se țină seama de dezvoltarea digitală și salută obiectivul Comisiei de a asigura coordonarea sistemelor electronice europene cu alte acțiuni relevante referitoare la guvernarea electronică la nivelul Uniunii.

Încurajează Comisia ca, împreună cu statele membre, să instituie cursuri comune de formare de bază destinate autorităților fiscale, în vederea îmbunătățirii funcționării pieței unice. CESE este de părere că un efort comun în materie de educație ar putea conduce la crearea unei viitoare academii fiscale la nivelul UE pentru autoritățile fiscale. În urma evaluării programului actual, CESE observă că acțiunile privind auditurile comune, grupurile de proiect, vizitele de lucru și echipele de experți în vederea colaborării în materie de tehnologie a informației se numără printre cele mai de succes instrumente și solicită Comisiei să acorde prioritate acestor acțiuni în cadrul noului program Fiscalis.

Salută introducerea programelor de lucru multianuale pentru reducerea sarcinii administrative atât pentru Comisie, cât și pentru statele membre.

Consideră că este important ca societatea civilă în ansamblu să participe activ la programul Fiscalis.

Consilier juridic Elena Albu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate