Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avizul CESE ref. propunerea de regulament de instituire a Programului UE de luptă antifraudă
20.02.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 62 din 15 februarie 2019 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului UE de luptă antifraudă.

Sistemul actual de luptă împotriva fraudei care afectează bugetul UE include următoarele măsuri:
(i) programul de cheltuieli „Hercule III” privind combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE;
(ii) Sistemul de informații antifraudă (Anti-Fraud Information System – AFIS), care vizează o serie de aplicații informatice în domeniul vamal, gestionate de Comisie în temeiul Regulamentului (CE) nr. 515/972;
(iii) Sistemul de gestionare a neregulilor (Irregularity Management System – IMS), un instrument de comunicații electronice ce facilitează obligația statelor membre de a raporta neregulile depistate.

Noul program antifraudă al UE, care face obiectul prezentului aviz, se va baza, în mare măsură, pe programul anterior „Hercule III”, cu unele îmbunătățiri, cum ar fi posibilitatea de a finanța noi inițiative – de exemplu privind analiza datelor – și o mai bună combinare a acestui program cu sistemele AFIS și IMS.

Programul antifraudă are două obiective generale:
(i) protejarea intereselor financiare ale UE;
(ii) oferirea de sprijin în domeniul asistenței reciproce dintre autoritățile administrative ale statelor membre și cooperarea dintre acestea din urmă și Comisie în vederea asigurării unei aplicări corespunzătoare a legislației din domeniul vamal și cel agricol.

Programul prevede, de asemenea, trei obiective specifice, legate în mod direct de obiectivele generale:
(i) prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE;
(ii) sprijinirea raportării neregulilor, inclusiv a fraudelor, legate de gestiunea partajată și de fondurile de asistență pentru preaderare din bugetul Uniunii;
(iii) punerea la dispoziție a unor instrumente pentru schimbul de informații și acordarea de sprijin pentru activitățile operaționale în materie de asistență administrativă reciprocă în domeniul vamal și cel agricol.

Pachetul financiar de care dispune acest program pentru perioada 2021-2027 este de 181,207 milioane EUR, sumă defalcată după cum urmează:
(i) 114,207 milioane EUR pentru prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE;
(ii) 7 milioane EUR pentru sprijinirea raportării neregulilor, inclusiv a fraudelor, legate de gestiunea partajată și de fondurile de asistență pentru preaderare din bugetul Uniunii;
(iii) 60 de milioane EUR pentru punerea la dispoziție a unor instrumente pentru schimbul de informații și acordarea de sprijin pentru activitățile operaționale în materie de asistență administrativă reciprocă în domeniul vamal și cel agricol.

Punerea în aplicare a noului program va avea loc într-un cadru de reglementare nou, caracterizat prin schimbări majore privind, în special, instituirea Parchetului European („EPPO”), care își va asuma un rol relevant și, de dorit, eficace, și care, alături de punerea în aplicare a Directivei (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor prin mijloace de drept penal, ar trebui să garanteze o mai bună protecție a intereselor financiare ale Uniunii și ale cetățenilor europeni.

Regulamentul privind programul antifraudă a fost elaborat în urma unei consultări efectuate de Comisie cu părțile interesate – luând în considerare, de asemenea, propunerile unui grup de experți – și are un temei juridic solid în tratate (articolele 325 și 33 din TFUE).

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO