Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Avizul CESE ref. propunerea de regulament de instituire a programului Europa digitală pentru perioada 2021-2027
21.02.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 62 din 15 februarie 2019, a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului Europa digitală pentru perioada 2021-2027.

Digitalizarea și transformările din mediul de lucru și de viață determinate de progresele tehnologice sunt omniprezente. Nu există aproape niciun aspect al vieții care în prezent să nu fie influențat de acest proces.

Comitetului Economic și Social European salută lansarea programului Europa digitală, care demonstrează importanța acordată de Comisia Europeană acestui subiect. Definirea priorităților aduce o valoare adăugată clară la nivelul UE, prin promovarea unei tehnologii moderne de vârf, care va contribui la abordarea provocărilor sociale majore din timpurile noastre și va fi benefică pentru locurile de muncă, competitivitate și viața tuturor cetățenilor în general. Acest aspect este confirmat de faptul că, în Comunicarea privind planul financiar multianual, Comisia Europeană prezintă un scenariu de dublare a investițiilor în domeniul digital. CESE subliniază, de asemenea, necesitatea investițiilor sociale în contextul transformării digitale, astfel încât întreaga societate să beneficieze de transformarea digitală. Comitetului Economic și Social European mai subliniază că omul trebuie să rămână permanent la comanda mașinii (principiul human in command), în special în domeniul inteligenței artificiale.

Comitetului Economic și Social European salută faptul că, prin programul Europa digitală, Comisia Europeană sprijină implementarea și utilizarea optimă a capacităților digitale. CESE este de acord cu Comisia Europeană care afirmă că capacitățile digitale stau la baza inovării în domenii de interes general și în mediul de afaceri. Pentru ca tranziția digitală a UE să fie o experiență pozitivă, disponibilitatea tehnologiei digitale de vârf, precum și a capacităților adecvate este esențială. CESE consideră că bugetul prevăzut este considerabil, fără a fi însă excesiv de ambițios în raport cu concurenții reprezentați de SUA și China. Este convins că obiectivele stabilite pot fi realizate cu acest buget, cu toate acestea, solicită o creștere substanțială a investițiilor în statele membre ale UE pentru a menține Europa la un nivel de performanță de talie mondială.

Pentru CESE este important să sublinieze că societatea europeană în ansamblu ar trebui să beneficieze de dezvoltarea tehnologică. Programul Europa digitală ar trebui să urmărească să distribuie în mod echitabil profitului generat de digitalizare în diversele domenii, de exemplu cel al proprietăți datelor, în următorii ani și următoarele decenii la nivelul întregii populații europene. Dat fiind că digitalizarea are un impact asupra tuturor aspectelor vieții și îi afectează pe toți cetățenii, este esențial ca toți să poată avea beneficii de pe urma acestui proces. Avantajele economice și sociale ale digitalizării se vor concretiza pe deplin numai dacă Europa va reuși să ofere rețele de mare capacitate în zonele urbane și rurale și la nivelul întregii societăți. Este nevoie de investiții publice, dat fiind că piața nu va acoperi de una singură toate zonele îndepărtate și nu va garanta accesul digital minim pentru membrii vulnerabili ai societății noastre.

Pentru CESE este totodată important că o abordare unitară și coordonată la nivelul UE poate crea un plus de valoare care nu poate fi obținut pe cont propriu de statele individuale. Aceasta include, în special, dezvoltarea unei industrii europene independente a microcipurilor prin programul de sprijin pentru calculul de înaltă performanță, dezvoltarea în comun de metode și strategii împotriva atacurilor cibernetice din exterior, crearea de standarde pentru piața unică digitală, aplicarea consecventă a Regulamentului general privind protecția datelor și extinderea acestuia, în special în ceea ce privește aplicațiile din sectorul inteligenței artificiale și conducerea autonomă a vehiculelor. Aplicarea valorilor europene (protecția datelor, protecția vieții private, protecția socială, sustenabilitatea) în dezvoltarea inteligenței artificiale s-ar putea transforma în viitor într-un avantaj competitiv, atunci când cetățenii vor fi tot mai conștienți de metodele de utilizare a datelor de către terți (SUA) și de potențialul de supraveghere al sistemelor de inteligență artificială (China).

CESE consideră că un element pozitiv remarcat în mai multe rânduri în programul Europa digitală este aducerea în prim plan a digitalizării industriei. Nu există nicio îndoială că transformarea digitală poate avea succes numai dacă toate întreprinderile și angajații lor profită de pe urma acestui proces. Prin urmare, ar fi de dorit ca acest aspect să fie integrat într-un mod mai coerent în program, astfel încât să poată fi identificate progresele, de exemplu, inclusiv prin indicatori de digitalizare a întreprinderilor de diferite dimensiuni.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO