Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete – 18-22 februarie 2019
22.02.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA Constanța. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată, sechestru asigurător

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 10 inculpați în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. Concret au fost trimiși în judecată următorii: R. P. A.G. L. și R. P. pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, N. R.C. R.–F.N. N.A. F.C.-P. Z.Ș. R. și O. R. M. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații R. A. P., G. L. și R. P., prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.

În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.

Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Inculpatul N. R. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul 942/VIII/3 din 3 iulie 2014).

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA. Luare de mită, trimitere în judecată, sechestru asigurător

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului R. A. O., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată, și în stare de libertate, a inculpatului B. D. G., la data faptei agent de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2018, inculpatul R. A. O., în calitatea menționată mai sus, a pretins de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranșe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuțiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenței omului de afaceri.

În scopul menționat mai sus, la data de 5 noiembrie 2018, ofițerul de poliție a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinși inițial. 

Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârșitul anului 2018, inculpatul R. A. O. i-a solicitat martorului să îi dea informațiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute și implicit pentru a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii și întocmirea unui dosar penal deținătorului acesteia. Polițistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracțiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la șeful său ierarhic.

Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informațiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute și a procedat la constatarea unei infracțiuni flagrante.

Ulterior, ofițerul de poliție i-a spus omului de afaceri să-i transmită șoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-și rezolva „problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulțumit și cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.

La data de 28 ianuarie 2019, într-un context asemănător, inculpații R. A. O. și B. D. G. au oprit un autoturism de la ocupanții căruia au pretins suma de 3.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpații a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.

În aceeași zi, prin intermediul aceluiași om de afaceri, cei doi polițiști au primit 1.000 euro din suma pretinsă inițial, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Restul de bani urma să le fie remis inculpaților în cursul aceleiași zile. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența sumelor de 2.500 euro și 3.800 lei asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de inculpatul R. A. O.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura popririi asupra sumelor de bani datorate cu titlu de salariu de către M.A.I. – D.G.P.M.B. inculpatului R. A. O., până la concurența acelorași sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT. Trafic de droguri de mare risc. Reținere, propunere de arestare preventivă

La data de 19.02.2019 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpatului G. V., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că la data de 18.02.2019, în jurul orei 17.40, organele de poliție din cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit un autoturism, pe Șoseaua Pantelimon, București, sector 2 condus de către inculpatul G. V.

În urma efectuării controlului asupra autoturismului, organele de poliţie au găsit, în cotiera centrală din față, un pachet ambalat în folie din plastic și o pungă din plastic, ce conțineau o substanță albă, susceptibil a fi cocaină, iar în portbagajul autoturismului au descoperit o altă pungă, în care se aflau 6 pachete, și acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În urma analizelor primite de la Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor al I.G.P.R., a rezultat că probele analizate sunt constituite din peste 630 de grame de cocaină și aproape 20 de grame de heroină.

Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că inculpatul figurează cu permisul de conducere categoria B reținut, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
De asemenea, s-a procedat la testarea inculpatului G. V cu aparatul narcotest, rezultatul fiind pozitiv la ”COCAINE”, fiind condus la sediul I.N.M.L. unde i-au fost prelevate probe biologice.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul G. V. a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT. Camătă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declarații, proxenetism, spălare de bani. Percheziții domiciliare

La data de 21.02.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare pe raza municipiului Giurgiu, respectiv a comunelor Putineiu, Izvoarele și Slobozia, județul Giurgiu, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declarații, proxenetism şi spălare de bani în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012–2019, pe raza municipiui Giurigiu a funcţionat un grup infracţional organizat pe principiul unei veritabile întreprinderi infracționale constituită pe criterii familiale condusă de ,,pater familias”, respectiv liderul grupării, și care a avut ca scop obținerea de venituri impresionante prin comiterea unor infracțiuni de camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, proxenetism și spălare de bani. 

Gruparea cu o deosebită notoritatea negativă locală era formată din membrii familiei: tatăl, cei doi fii ai acestuia, fosta soție, mama liderului, fosta sa concubine, fiica sa și tatăl acesteia dar și alte persoane apropiate, toți acționând în mod coordonat sub conducerea liderului grupului în scopul săvârșirii infracțiunilor menționate și obținerii ilicite de bunuri mobile, imobile și sume mari de bani într-un timp cât mai scurt și cu un minimum de investiții. 

Membrii grupării s-au erijat în reprezentanții unei virtuale microîntreprinderi financiar-nebancară capabilă să acorde împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 5%-10% cu condiția lăsării de către ”clienți” a unor bunuri mobile sau imobile cu titlu de garanție.

Modul de operare pe linia acordării de sume de bani cu titlu de camătă consta în identificarea unor potențiale persoane dispuse să ia împrumuturi cu titlu de camătă. Înainte de contractarea împrumutului sau după acordarea unei prime tranșe ”clienților” li se cerea să se deplaseze la birouri notariale unde încheiau contracte de vânzare-cumpărare cu persoanele din grupul infracțional având ca obiect diverse bunuri imobile (terenuri sau locuințe), ori bunuri mobile (autoturisme de lux) deținute de cei care se împrumutau, valoarea contractelor fictive incluzând și suma dobânzilor solicitate.

În acest mod, liderul grupării proceda la disimularea activităților infracționale realizate dându-le o aparență de legalitate.

În cazul în care persoanele care au împrumutat bani cu camătă nu puteau restitui sumele stabilite inițial cu liderul grupării, acesta proceda la executarea lor silită.

Atunci când debitorii erau în imposibilitatea restituirii dobânzilor fixate erau amenințați și agresați fizic de către liderul grupului, acesta impunându-se prin fizicul impresionant, atitudinea și limbajul violent utilizate în relaționarea cu persoanele datornice.

Pentru a ascunde natura ilicită a activităților derulate, membrii grupării au utilizat un limbaj codificat putând exemplifica în acest sens denumirea bunurile mobile sau imobile lăsate cu titlu de garanție ca: ”semne” sau ”cruci”, dobânzile: ”fente” etc.

În ceea ce privește activitatea de proxenetism derulată de către membrii grupului, aceasta s-a derulat în același format familial și prin luarea unor măsuri eficiente de evitare a depistării lor de către organele de aplicare a legii.

Tinerele dispuse să se prostitueze în folosul grupului infracțional erau racolate din țară prin intermediul unor anunțuri telefonice sau direct de către membrii săi și li se cerea să se deplaseze sau erau transportate cu autoturismul de către aceștia în Franța.

Acolo erau cazate în diverse apartamente din Paris, Cannes sau Nisa, închiriate de către fosta concubină a liderului grupării, unde de altfel prestau și serviciile sexuale contra cost.
Pentru a evita eventualele controale din partea Poliției Franceze aceste locuințe erau schimbate în mod frecvent și la intervale de timp scurt: 1-2 luni.

În vederea racolării clienților se proceda la postarea fotografiilor fetelor care se prostituau pe diverse site-uri de escorte din Franța unde erau menționate și numerele de telefon ale tinerelor.
Pentru a avea controlul absolut asupra sumelor de bani obținute de către tinerele care se prostituau în folosul lor, telefoanele acestora erau păstrate de către fosta concubină care este și vorbitoare a limbii franceze și care le comunica persoanelor dornice să apeleze la serviciile grupării adresele unde se aflau acestea.

Fiecare dintre tinerele care prestau servicii sexuale în favoarea membrilor grupării achitau acestora ,,jumătate” din suma obținută, până în prezent fiind identificate un număr de 7 tinere care s-au prostituat în beneficiul grupului infracțional.

Sumele obținute din comiterea infracțiunii de camătă, respectiv de proxenetism erau investite ulterior prin achiziționarea unor imobile sau autoturisme de lux, înscrise pe numele celor care au constituit această ,,afacere familială”.

În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate și indisponibilizate sumele de 78.800 lei, 16.165 Euro, aproximativ 300 grame bijuterii din aur, agende conținând însemnări cu sumele acordate cu titlu de camătă, titluri de proprietate, contracte de vânzare cumpărare, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare, 3 autoturisme de lux, aparatură destinată minării de monedă virtuală bitcoin, 2 legitimații cu înscrisurile unui ONG având ca obiect combaterea traficului de droguri, 10 telefoane mobile, 2 stick-uri de memorie.

La sediul D.I..I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciilor Centrale ale D.C.C.O., respectiv polițiști din cadrul S.C.C.O. Giurgiu și a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul B.S.I.J. ”Vlad Țepeș”.
Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcția Operațiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti