JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

Falsul erou (Panciatantra)
23.02.2019 | Cornelia DĂROI


Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

« povestea anterioară

Într-un oraș trăia odată un olar. Într-una din zile fiind beat, pe când alerga în goana mare, căzu peste marginea ascuțită a unei oale sparte. Cu fruntea jupuită de-un colț al oalei și cu corpul plin de sânge, abia putu să se ridice și să meargă acasă. Din pricina relei îngrijiri, rana sa se făcu groaznică și cu multă greutate se vindecă.

Odată ținutul acela fu bântuit de foamete și atunci olarul, sfârșit de foame, se duse cu mai mulți slujitori domnești în altă țară, une intră în slujba unui rege. Acesta, văzând rana cea grozavă de pe fruntea lui, se gândi:

– Trebuie să fie un viteaz. De bună seamă că pe din față a căpătat lovitura în frunte.

Din pricina aceasta, regele îi arătă o favoare deosebită, onorându-l de față cu toți oștenii. Aceștia, văzând marea favoare a aceluia, fură cuprinși de-o invidie fără margini, dar de teama regelui nu ziseră nimic.

Într-o zi, regele își adună vitejii, căci se iscase un război, își pregăti elefanții, puse hamurile la cai și întocmi rândurile de luptători. Cu acest prilej, îl întrebă pe olar fără înconjur:

– Spune, ostașule, în ce bătălie ai primit rana aceea de pe frunte?

Acela răspunse:

– Măria-ta, asta nu-i o rană pricinuită de o sabie. Eu sunt olar de meserie. În casa mea se aflau o mulțime de oale sparte. Odată, după ce băusem, am alergat și am căzut peste un ciob. În urma loviturii m-am ales pe frunte cu o rană, care a căpătat această înfățișare grozavă.

Atunci regele zise rușinat:

– Ah, am fost păcălit de olarul acesta, care făcea pe războinicul. Înșfăcați-l iute și da-ți-l afară!

Meșterul olar zise:

– Nu, nu fă asta! Ai să vezi cât sunt de destoinic în luptă.

Dar regele zise:

– Vei fi fiind tu înzestrat cu toate însușirile. Totuși pleacă. Doar se spune: ”Fiule, ești viteaz, ești învățat, ești chipeș, dar în neamul din care te tragi nu se omoară elefanți.” (38)

– Cum asta? întrebă olarul.

Regele povesti.

Adaptare Legal StyleCornelia Dăroi

Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțeleciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate