Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Poziția AMR ref. modificarea Legilor Justiției


25 februarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Vineri, 22 februarie 2019, Asociația Magistraților din România a menționat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019 a fost adusă la cunoştinţa CSM şi adoptată de pe o zi pe alta, adică exact aşa cum n-ar trebui să se procedeze dacă ar fi respectat principiul cooperării loiale între puteri, potrivit agerpres.ro.

Deşi OUG nr. 7/2019 conţine prevederi solicitate pe bună dreptate de CSM privind deblocarea unor situaţii ce ţin de organizarea judiciară şi de recrutarea magistraţilor, actul normativ cuprinde şi dispoziţii care lovesc în principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, susţinut de AMR de un deceniu.

Fără nicio consultare, s-a modificat un articol de lege pentru care AMR a insistat în Comisia specială comună, referitor la condiţiile de participare la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. OUG nr. 7/2019 a adăugat la vechime şi posibilitatea ca aceasta să fi fost dobândită ca procuror, nu numai ca judecător, permiţând confuzia între cele două cariere şi dând prilejul ca un coleg cu o vechime covârşitoare ca procuror (din cei 18 ani ceruţi pentru Înalta Curte) să participe la concurs şi să soluţioneze, apoi, cauze ca judecător la instanţa supremă

În acelaşi fel, prin modificările aduse de OUG nr. 7/2019 se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă ICCJ, la DNA, la DIICOT, fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor. De asemenea, în pofida rezultatului dezbaterilor din Parlament asupra Legilor Justiţiei, ordonanţa de urgenţă transferă competenţa în procedura de numire a şefilor de la parchetele de vârf, de la Secţia pentru procurori la Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, creând incoerenţă legislativă cu privire la atribuţiile secţiilor în privinţa carierelor judecătorilor şi procurorilor şi confuzii nejustificate

AMR va face, în continuare, demersurile ferme, repetate şi punctuale, îngăduite unui magistrat, pentru a-şi face auzită şi ascultată opinia, în interesul sistemului de justiţie şi al cetăţenilor, considerând, însă, că luarea unor măsuri asociative de anvergură, cu impact asupra desfăşurării activităţii instanţelor şi, deci, asupra actului de justiţie, nu poate fi bazată pe ideologie pur ‘militantistă’ sau pe reacţii emoţionale, care nu-şi ating scopul. În acest sens, AMR reaminteşte faptul că, prin tenacitatea îndreptăţită cu care a susţinut puncte de vedere în Parlament şi s-a luptat pentru adoptarea acestora, a reuşit să obţină evident mai mult decât prin ieşiri pe scările instanţelor.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii