Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Poziția AMR ref. modificarea Legilor Justiției

25.02.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Vineri, 22 februarie 2019, Asociația Magistraților din România a menționat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019 a fost adusă la cunoştinţa CSM şi adoptată de pe o zi pe alta, adică exact aşa cum n-ar trebui să se procedeze dacă ar fi respectat principiul cooperării loiale între puteri, potrivit agerpres.ro.

Deşi OUG nr. 7/2019 conţine prevederi solicitate pe bună dreptate de CSM privind deblocarea unor situaţii ce ţin de organizarea judiciară şi de recrutarea magistraţilor, actul normativ cuprinde şi dispoziţii care lovesc în principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, susţinut de AMR de un deceniu.

Fără nicio consultare, s-a modificat un articol de lege pentru care AMR a insistat în Comisia specială comună, referitor la condiţiile de participare la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. OUG nr. 7/2019 a adăugat la vechime şi posibilitatea ca aceasta să fi fost dobândită ca procuror, nu numai ca judecător, permiţând confuzia între cele două cariere şi dând prilejul ca un coleg cu o vechime covârşitoare ca procuror (din cei 18 ani ceruţi pentru Înalta Curte) să participe la concurs şi să soluţioneze, apoi, cauze ca judecător la instanţa supremă

În acelaşi fel, prin modificările aduse de OUG nr. 7/2019 se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă ICCJ, la DNA, la DIICOT, fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor. De asemenea, în pofida rezultatului dezbaterilor din Parlament asupra Legilor Justiţiei, ordonanţa de urgenţă transferă competenţa în procedura de numire a şefilor de la parchetele de vârf, de la Secţia pentru procurori la Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, creând incoerenţă legislativă cu privire la atribuţiile secţiilor în privinţa carierelor judecătorilor şi procurorilor şi confuzii nejustificate

AMR va face, în continuare, demersurile ferme, repetate şi punctuale, îngăduite unui magistrat, pentru a-şi face auzită şi ascultată opinia, în interesul sistemului de justiţie şi al cetăţenilor, considerând, însă, că luarea unor măsuri asociative de anvergură, cu impact asupra desfăşurării activităţii instanţelor şi, deci, asupra actului de justiţie, nu poate fi bazată pe ideologie pur ‘militantistă’ sau pe reacţii emoţionale, care nu-şi ating scopul. În acest sens, AMR reaminteşte faptul că, prin tenacitatea îndreptăţită cu care a susţinut puncte de vedere în Parlament şi s-a luptat pentru adoptarea acestora, a reuşit să obţină evident mai mult decât prin ieşiri pe scările instanţelor.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate