Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații Sistemul judiciar

Poziția Asociației Inițiativa pentru Justiție ref. OUG pentru modificarea Legilor Justiției

25 februarie 2019 | JURIDICE.ro

Recentele măsuri legislative sunt contrare principiului constituțional al unității de acțiune ce caracterizează activitatea Ministerului Public, îi implică in mod nejustificat pe judecatori în politica penală a statului (plasându-i în subordinea ministrului justiției, în masura în care vor putea deține funcții de conducere la nivelul parchetelor) și creează discriminări sub aspectul promovării în sistemul judiciar prin aceea că nu permit și procurorilor sa ocupe funcții de conducere la nivelul instanțelor, potrivit unui comunicat semnat de proc. Sorin Marian Lia și proc. Bogdan Ciprian Pîrlog, copreședinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Asociația Inițiativa pentru Justiție atrage atentia asupra faptului că încălcarea regulii generale din sistemul judiciar privind promovarea în funcțiile de conducere exclusiv în ierarhia funcției de procuror sau, după caz, de judecator, poate conduce la confuzii grave privind rolul judecătorilor și procurorilor în cadrul autorității judecatoresti, fiind de natură să afecteze negativ percepția asupra independenței justiției.

Totodată, Asociația solicita lui Tudorel Toader să-și prezinte imediat demisia, pentru modul în care a gestionat procedura de adoptare a OUG nr. 7/2019, ignorând Consiliul Superior al Magistraturii și corpul magistraților, pentru conținutul ordonanței, care încalcă vădit art. 131 și art. 132 din Constituția României așa cum s-a reținut în considerentele deciziei Curții Constituționale nr. 33/2018, punctele 149-151, încalcă vădit art. 124 alin. 3, 125 alin. 3 și art. 133 alin. 2 din Constituția României și nu respectă principiului separației carierelor, precum și pentru comunicarea în spațiul public a unor informații neadevărate, indicând Consiliul Superior al Magistraturii drept autor al modificărilor contestate de corpul magistraților adoptate prin respectiva ordonanță de urgență.

În cazul în care acesta refuză să-și asume raspunderea pentru procedura de adoptare și conținutul OUG nr. 7/2019 și să-și dea demisia, solictăm prim-ministrului și președintelui României să procedeze la eliberarea acestuia din funcția de ministru al justiției.

Solicităm Avocatului Poporului să-și îndeplinească, în ceasul al doisprezecelea, rolul constituțional și să procedeze la sesizarea imediată a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile neconstituționale ale OUG nr. 7/2019.

În ceea ce privește anunțul public al Prim-Ministrului Guvernului României de „invitare a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii și ai asociațiilor profesionale ale magistraților de participare la discuții pe marginea legislației în domeniul justiției” și refuzul asociațiilor profesionale oneste de a participa la asemenea discuții postfactum, precizăm, în completarea comunicatului comun cu Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” că apreciem acest demers ca formal, având exclusiv scopul unui câștig de imagine și o încercare de a induce organismelor Uniunii Europene percepția falsă că modificările legislative au fost adoptate în urma unor consultări efective cu corpul magistraților și cu instituțiile fundamentale ale autorității judecătorești. Prezența Asociației nu ar avea alt efect decât acela de a credibiliza autorii regresului legislativ din domeniul justiției precum și pe cele trei asociații fantomă, AMR, APR și UNJR care și-au pierdut orice susținere în rândul magistraților și care, prin cooperarea activă și servilă cu decidenții modificărilor nocive ale legilor justiției, au contribuit activ la dezastrul cu care se confruntă sistemul judiciar în prezent.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership