Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Poziția Asociației Inițiativa pentru Justiție ref. OUG pentru modificarea Legilor Justiției
25.02.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Recentele măsuri legislative sunt contrare principiului constituțional al unității de acțiune ce caracterizează activitatea Ministerului Public, îi implică in mod nejustificat pe judecatori în politica penală a statului (plasându-i în subordinea ministrului justiției, în masura în care vor putea deține funcții de conducere la nivelul parchetelor) și creează discriminări sub aspectul promovării în sistemul judiciar prin aceea că nu permit și procurorilor sa ocupe funcții de conducere la nivelul instanțelor, potrivit unui comunicat semnat de proc. Sorin Marian Lia și proc. Bogdan Ciprian Pîrlog, copreședinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Asociația Inițiativa pentru Justiție atrage atentia asupra faptului că încălcarea regulii generale din sistemul judiciar privind promovarea în funcțiile de conducere exclusiv în ierarhia funcției de procuror sau, după caz, de judecator, poate conduce la confuzii grave privind rolul judecătorilor și procurorilor în cadrul autorității judecatoresti, fiind de natură să afecteze negativ percepția asupra independenței justiției.

Totodată, Asociația solicita lui Tudorel Toader să-și prezinte imediat demisia, pentru modul în care a gestionat procedura de adoptare a OUG nr. 7/2019, ignorând Consiliul Superior al Magistraturii și corpul magistraților, pentru conținutul ordonanței, care încalcă vădit art. 131 și art. 132 din Constituția României așa cum s-a reținut în considerentele deciziei Curții Constituționale nr. 33/2018, punctele 149-151, încalcă vădit art. 124 alin. 3, 125 alin. 3 și art. 133 alin. 2 din Constituția României și nu respectă principiului separației carierelor, precum și pentru comunicarea în spațiul public a unor informații neadevărate, indicând Consiliul Superior al Magistraturii drept autor al modificărilor contestate de corpul magistraților adoptate prin respectiva ordonanță de urgență.

În cazul în care acesta refuză să-și asume raspunderea pentru procedura de adoptare și conținutul OUG nr. 7/2019 și să-și dea demisia, solictăm prim-ministrului și președintelui României să procedeze la eliberarea acestuia din funcția de ministru al justiției.

Solicităm Avocatului Poporului să-și îndeplinească, în ceasul al doisprezecelea, rolul constituțional și să procedeze la sesizarea imediată a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile neconstituționale ale OUG nr. 7/2019.

În ceea ce privește anunțul public al Prim-Ministrului Guvernului României de „invitare a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii și ai asociațiilor profesionale ale magistraților de participare la discuții pe marginea legislației în domeniul justiției” și refuzul asociațiilor profesionale oneste de a participa la asemenea discuții postfactum, precizăm, în completarea comunicatului comun cu Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” că apreciem acest demers ca formal, având exclusiv scopul unui câștig de imagine și o încercare de a induce organismelor Uniunii Europene percepția falsă că modificările legislative au fost adoptate în urma unor consultări efective cu corpul magistraților și cu instituțiile fundamentale ale autorității judecătorești. Prezența Asociației nu ar avea alt efect decât acela de a credibiliza autorii regresului legislativ din domeniul justiției precum și pe cele trei asociații fantomă, AMR, APR și UNJR care și-au pierdut orice susținere în rândul magistraților și care, prin cooperarea activă și servilă cu decidenții modificărilor nocive ale legilor justiției, au contribuit activ la dezastrul cu care se confruntă sistemul judiciar în prezent.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti