Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel Brașov. Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor ref. modificarea legilor justiției
25.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 25 februarie 2018, Curtea de Apel Brașov a informat că Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, convocată de mai mult de o treime dintre judecătorii Curţii, conform art. 50 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, a luat astăzi în dezbatere următoarele aspecte, potrivit unui comunicat:

1. Necesitatea adoptării unei punct de vedere privitor la modificările aduse legilor justiţiei prin OUG nr. 7/2019;
2. Iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a judecătorului Lia Savonea, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma dezbaterilor, referitor la primul punct, în unanimitate, judecătorii Curţii de Apel Braşov au hotărât emiterea unui punct de vedere în sensul că:
– dezaprobă nerespectarea de către puterea executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l emite;
– apreciază că nu este îndeplinită condiţia urgenţei prevăzută de art. 115 alin. 4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative (cu excepţia celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie);
– subliniază încălcarea principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor prin modificarea în sensul că şi vechimea în funcţia de procuror (nu doar cea în funcţia de judecător) este luată în considerare la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi acordarea posibilităţii unui judecător de a fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public;
– atrage atenţia asupra eliminării controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, contrar dispoziţiilor art. 132 alin. 1 din Constituţie şi a Deciziei nr. 33/2018 a Curţii Constituţionale a României (pct. 149/151).

Referitor la punctul 2 al ordinii de zi, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, cu majoritatea voturilor celor prezenţi, a hotărât iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a judecătorului Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, motivat de încălcarea art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004, în sensul că a iniţiat, în data de 29 ianuarie 2019 modificarea Legii nr. 303/2004 şi a Legii nr. 304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.          

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO