Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Codul de procedură disciplinară pentru profesia de psiholog
26.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 144 din data de 22 februarie 2019, a fost publicat Codul de procedură disciplinară, din 24.11.2018.

Psihologul cu drept de liberă practică își desfășoară activitatea cu respectarea prevederilor legale, a Codului deontologic al profesiei de psiholog[1] și a deciziilor obligatorii adoptate de forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România.

Încălcarea de către psiholog a normelor etice și profesionale instituite de Colegiu sau a dispozițiilor legale care reglementează profesia de psiholog constituie, după caz, abatere și angajează răspunderea sa disciplinară (angajarea răspunderii disciplinare nu exclude angajarea și răspunderii civile, administrative sau penale).

Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate psihologilor sunt:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) suspendarea temporară, pe un interval de 6-12 luni, a avizului de exercitare a profesiei;
d) retragerea definitivă a atestatului de liberă practică.

Complementar acestor sancțiuni, Comisia de deontologie și disciplină poate stabili următoarele măsuri suplimentare pentru persoana sancționată, care să vizeze îmbunătățirea calității actului și/sau comportamentului profesional:
1. măsuri complementare corective:
a) suspendarea dreptului de desfășurare a unor activități profesionale pe o perioadă de 6-12 luni;
b) suspendarea dreptului de supervizare/formare profesională pe o perioadă de 6-12 luni;
2. măsuri complementare preventive:
a) dezvoltare profesională;
b) supervizarea practicii profesionale pentru o perioadă de 6-12 luni;
c) parcurgerea unui număr de ore de dezvoltare personală.

Capitolul II reglementează Procedura cercetării disciplinare.

Condiție de bază pentru demararea procedurii disciplinare este completarea în scris a unei plângeri conform prevederilor art. 10 alin. (4) din Cod. Plângerea se depune împreună cu celelalte documente doveditoare, după caz, la secretariatul tehnic al Comisiei, se transmite prin e-mail, pe adresa Comisiei, sau se transmite prin poștă, cu confirmare de primire, pe adresa sediului central al Colegiului Psihologilor din România. Secretariatul tehnic o va înregistra la registratura Colegiului Psihologilor din România.

După înregistrarea plângerii, Comisia va demara analiza acesteia cu celeritate. În urma analizei, Comisia dispune, după caz, clasarea plângerii ca informă, respingerea acesteia ca nefondată sau declanșarea cercetării prealabile – care se soldează cu hotărârea privind necesitatea începerii sau neînceperii cercetării disciplinare, după caz.

În cazul demarării cercetării disciplinare, aceasta se finalizează odată cu clarificarea de către Comisie a tuturor aspectelor, împrejurărilor și circumstanțelor care permit acesteia să aprecieze existența sau inexistența unei culpe deontologice. Decizia privind existența sau inexistența culpei deontologice va fi dispusă de Comisie în prima ședință de lucru de la finalizarea cercetării disciplinare.

Sancțiunea disciplinară se aplică în maximum 30 de zile lucrătoare de la judecarea abaterii.

Decizia de sancționare poate fi contestată, prin cerere scrisă, adresată, după caz, Comitetului director sau Consiliului Colegiului, în termen de 10 zile lucrătoare de la data comunicării.

Pentru mai multe detalii a se vedea Codul integral.

Intrarea în vigoare: 22 februarie 2019.


[1] Pentru mai multe detalii a se vedea: https://www.juridice.ro/629256/codul-deontologic-al-profesiei-de-psiholog-cu-drept-de-libera-practica.html

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO