Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CEDO. Cauza Ana Ionescu și alții împotriva României – 26 februarie 2019. 2.700.000 EURO daune acordate. UPDATE: Precizări APP România
26.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 26 februarie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în Cauza Ana Ionescu și alții împotriva României.

Cu unanimitate, Curtea a constatat încălcarea art. 1 al Protocolului nr. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. România trebuie să plătească reclamanților următoarele sume:
– Ana Ionescu (prin moștenitorul Adrian Iancu) – 202.500 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 2700 de euro pentru cheltuieli.
– Rodica Tănase – 56.900 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Sandu Bart, Ana Bart – 8570 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Petru Nicolae Albu, Mariana Silvia Albu, Daniela Șandru, Traian Petru Mihăilă, Ileanca Viorica Oancea, Sanda Zoe Mihăilă – 43.200 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Nicolae Veniamin și Lascăr Veniamin – 569.521 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Marta Berling – 72.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 3300 de euro pentru cheltuieli.
– Ștefan Nuță – 69.300 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 299, 43 de euro pentru cheltuieli.
– Silvia Alevra, Eugenia Alevra, Ioana Alevra, Constantin Alevra, George Aurel Alevra – 252.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 1800 de euro pentru cheltuieli.
– Irinel Maria Băjenaru, Gabriela Rusu, Ioana Poenaru – 106.970 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 2275 de euro pentru costurile și cheltuieli.
– Roxana Isabella Lya Ghiață – 121.500 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Mihai Sorin Rădulescu, Radu Florin Rădulescu – 648.773 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Eva Margareta Curticean – 156.749 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Doina Eugenia Varna – 34.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 2175 de euro pentru costurile și cheltuieli.
– Jenica Guran, Dumitru Dan Guran, Cristian Mihail Guran, Aurelia Ionescu – 85.000 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.
– Nicolae Simizeanu, Simona Maria Ciobanu, Nina Vivance Gabriela Simizeanu, Radu Marius Simizeanu – 78.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 2150 de euro pentru costurile și cheltuieli.
– Șerban Vlad Bărcănescu – 45.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 1950 de euro pentru costurile și cheltuieli.
– Marin Moise – 80.000 de euro cu titlu de prejudiciu material și 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

:: Hotărârea (în limba engleză)

***

Tot astăzi, Asociația pentru Proprietate Privată a făcut următoarele precizări cu referire la Hotărârea pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului Cauza Ana Ionescu și alții împotriva României, potrivit unui comunicat:

În hotărârea pronunțată astăzi, mai multe dosare aflate pe rolul Instanței europene din perioada 2003-2008 au fost soluționate favorabil, fiind admise cererile reclamanților, conexate în Cauza Ana Ionescu și alții contra Romaniei. Suma totală pe care trebuie să o plătească statul român este de 2.731.632 euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului constată faptul că Legea nr. 165 din 2013 nu asigură un remediu eficient pentru acordarea măsurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în urma unor condamnări repetate la CEDO, care au culminat cu hotărârea pilot în Cauza Atanasiu si altii contra Romaniei din anul 2010.

Instanța europeană confirmă astăzi susținerile Asociației pentru Proprietate Privată (APP România) care a atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că legislația în materia imobilelor preluate abuziv este ineficientă, are un caracter discriminatoriu si nu respectă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Această hotărâre reprezintă încă o dovadă că statul român nu înțelege să își respecte obligațiile rezultate din tratatele internaționale la care este parte (inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului ratificată de România în 1994). Instituțiile care reprezintă statul în materia restituirii proprietăților sau acordării de despăgubiri fac orice este posibil pentru a întârzia momentul plății despăgubirilor sau a diminua cât mai mult cuantumul acestora. Deși autoritățile române afirmau că Legea nr.165 din 2013 introduce termene stricte și realiste pentru toate etapele administrative, acestea au lăsat să treacă toate termenele reglementate fără să-și îndeplinească obligațiile.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.