Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Violarea vieții private. O infracțiune reglementată în mod formal
28.02.2019 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Dincolo de existența relativ redusă a cazuisticii circumscrisă infracțiunii prevăzute de art. 226 Cod penal și încrederea că o astfel de reglementare este utilă, în mod special prin raportare la valoarea socială protejată, strict prin raportare la textul de lege analizat, cred că legiuitorul a simțit nevoia să reglementeze protecția vieții private într-un mod formal.

Spun aceasta în primul rând pentru că textul incriminator comportă extrem de multe necorelări.

Mai mult decât atât, dacă m-aș prezenta la parchet cu o astfel de acuzație, cel puțin pe alin. 1, dincolo de faptul că, în opinia mea, eventuala săvârșire a faptei exclusiv în modalitatea prevăzută la alin. 1 este inaptă a produce vreun efect – de exemplu, dacă filmezi o persoană, fără să știe, acea persoană nici nu are cum să afle vreodată că a fost filmată, cred că nu ar atrage prea multă atenție, nu știu cât de în serios va fi luată.

Consider că problema reală ar fi pe alin. 2 al art. 226 –  pe divulgare/ difuzare/ prezentare/ transmitere dacă am în vedere ipoteza în care se supraveghează, înregistrează, dar datele nu ajung la cunoștința nimănui.

O altă problemă este reprezentată de reglementarea extinsă, foarte largă a cauzelor justificative. În opinia mea, o astfel de reglementare permite abuzul, mai exact atunci când se analizează echilibrul dintre „interes public” vs. „interes legitim”, întrucât atunci când este vorba de persoane publice e foarte ușor argumentabilă ingerința. Presa este interesată de persoanele publice, nu interesează că un necunoscut a comis nu știu ce faptă.

Pe de altă parte, textul stârnește discuții și între privați, care nu au legătură cu presa, într-o denumire neoficială, între așa-numiții „vecini abuzivi”. De exemplu, camera de luat vederi a vecinului e instalată în așa fel încât să vadă dacă celălalt vecin ii fură lemnele sau a surprins imagini din curte. Aici apare și o altă chestiune… dacă ar fi să se verifice aspectele semnalate, cum ar trebui să procedeze un organ de anchetă? Apelează la percheziție pentru chestiuni de genul acesta? Riscă să comită o ingerință, autorizată de lege? Apelează la percheziție informatică? Bun, putem afirma că o soluție ar fi împăcarea lor, dar în practică pot exista situații în care o astfel de soluție, de departe, ar fi de nerealizat.

Dincolo de aceste aspecte, totuși, cred că necesitatea reglementării infracțiunii prevăzute de art. 226 Cod penal a avut la bază de fapt împrejurarea că de cele mai multe ori este întâlnită în concurs cu alte infracțiuni, de exemplu șantaj sau amenințare, fiind astfel mai ușor să previi decât să dovedești. Dovada în cazul unei infracțiuni de șantaj sau amenințare e mai greu de făcut, spre deosebire de infracțiunea de violare a vieții private când e suficient să dovedești că sunt deținute sau păstrate acele imagini, pe principiul, se face o percheziție la un ziar/firmă de detectivi particulari, se găsesc imaginile deținute fără drept în arhivă, existând în mod clar intenția de violare a vieții private, având astfel o infracțiune deja consumată. Cred că aceasta a fost rațiunea legiuitorului atunci când a dorit să prevină acest gen de fapte.

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Violarea vieții private – adevăr sau provocare?, ediția 252, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.