Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Lipsa căii de atac în procedura admisibilității în principiu a contestației în anulare


1 martie 2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că se impune respingerea, ca inadmisibilă în principiu a contestației în anulare formulată de contestatorul condamnat împotriva deciziei de condamnare pronunțată în primă instanță, reținând, prin interpretarea sistematică a dispozițiilor art. 431 C.proc.pen., respectiv, art. 432 C.proc.pen., pe de o parte că atât încheierea prin care se dispune admiterea în principiu a contestației în anulare, cât și decizia prin care se dispune respingerea, ca inadmisibilă a contestației în anulare, în cadrul procedurii de examinare a admisibilității în principiu sunt hotărâri definitive nesupuse căii de atac a apelului, iar pe de altă parte reține că deși dispozițiile art. 432 alin. (4) C. proc. pen. stabilesc faptul că sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă, aceste dispoziții reglementează procedura de judecare a contestației în anulare după parcurgerea procedurii prealabile, și anume admiterea în principiu, or în cauză nu este depășit momentul procedural al admisibilității în principiu, motiv pentru care nu sunt aplicabile în cauză. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, Decizia nr. 285/A din 6 septembrie 2017 având ca obiect infracțiunea de agresiune sexuală)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii