Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel Constanța. Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor ref. modificarea Legilor Justiției. UPDATE
27.02.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 27 februarie 2019, Curtea de Apel Constanța a publicat un comunicat cu privire la hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor lansată de unele publicații online în legătură cu suspendarea activității acestei instanțe.

***

27 februarie 2019: Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța, întrunită la solicitarea unui număr de 32 de judecători, în temeiul dispozițiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și art. 17 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, în prezența unui număr de 31 de judecători, a hotărât următoarele, potrivit info-sud-est.ro:

1. Susținerea demersurilor în vederea abrogării în totalitate a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019, cu excepția dispozițiilor privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a magistraților, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiar, apreciind că prin modul de adoptare, în lipsa oricăror consultări publice prealabile, actul normativ menționat este de natură să aducă atingere principiilor de legiferare consacrate prin Constituția României, principiilor ce stau la baza independenței justiției și a celor privind cooperarea loială între puterile statului.

2. Susținerea în parte a mesajului transmis de Asociația Profesională ”Forumul Judecătorilor din România” la data de 22 februarie 2019, în scopul apărării independenței justiției, din perspectiva următoarelor revendicări și declarații de principiu:

– Iniţierea procedurilor legislative de către titularii în drept, în vederea modificării Legii nr. 90/2001, în scopul condiţionării exprese şi imperative a dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiției și al legislației penale, după obţinerea avizului din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau după acordarea unui termen rezonabil în vederea emiterii acestuia, cu obligația corelativă a Consiliului Superior al Magistraturii de aducere la cunoștință publică a oricărui act normativ cu impact asupra funcționării justiției și consultării tuturor instanțelor și parchetelor din României, acesta urmând a refuza să participe la activitățile de consultare interinstituțională, în cazul neîndeplinirii exigențelor legale specifice principiului transparenței decizionale.

– Efectuarea tuturor demersurilor legale de către instituţia Avocatului Poporului, în scopul sesizării Curţii Constituționale cu privire la dispoziţiile O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018 şi O.U.G. nr. 7/2019, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, deci și a angajamentelor internaționale luate în acest sens de Statul român, aşa cum a învederat Comisia de la Veneţia.

– Respectarea competenţelor şi a rolului fiecărei Secţii a Consiliului Superior al Magistraturii şi implicarea Plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituţiei, redobândirea imediată de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial şi sistarea emiterii unor comunicate de presă de către preşedintele C.S.M. sau de către grupuri de membri, de natură a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la instituţia însăşi.

– Încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi ai acestora la adresa statului de drept și a statutului judecătorilor și procurorilor din România, încetarea acțiunilor care intimidează procurorii și afectează independența justiției.

– Îndeplinirea cu celeritate de către Consiliul Superior al Magistraturii a atribuţiei de a adopta măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independența justiției.

3. Solicitarea Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii de sesizare a Curții Constituționale pentru constatarea unui conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019, prin încălcarea principiul constituțional al controlului ierarhic în activitatea Ministerului Public și împiedicării Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de exercitare a atribuțiilor legale.

4. Cu majoritate de voturi, respectiv 21, stabilește ca măsuri inițiale de protest, aducerea la cunoștință publică a prezentei hotărâri, inclusiv prin comunicarea acesteia în presă și a suspendarea activităților de judecată pentru o durată de 30 minute, începând cu orele 12,00, cu excepția cauzelor urgente, în intervalul 27.02.2019 – 01.03.2019, inclusiv.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti