JURIDICE SELECTED
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Constanța. Precizări ref. modalitatea de desfășurare a Adunării Generale a Judecătorilor

27.02.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Subsemnații judecători, semnatari ai prezentului comunicat de presă, ca reacție la comunicatul dat publicității de către conducerea Curții de Apel Constanța la data de 27 februarie 2019, privind modalitatea de desfășurare a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța din data de 26 februarie 2019, în scopul informării imediate și corecte a opiniei publice din România, aducem la cunoștință următoarele:

Potrivit art. 50 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și art. 17 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești, adunările generale ale judecătorilor se convoacă și la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor care fac parte din acestea.

Dispozițiile menționate, alături de cele ale art. 50 alin. 4 din Legea nr. 304/2004 și art. 17 alin. 3-6 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, conferă legitimitate proprie în convocarea adunării generale a judecătorilor unei treimi din numărul judecătorilor instanței, precum și Plenului Consiliului Superior al Magistraturii și colegiului de conducere al instanței.

Această legitimitate acordată unei treimi din numărul judecătorilor reprezintă reflectarea unui drept propriu acordat judecătorilor, care nu este în nici un fel condiționat de o solicitare adresată președintelui instanței și aprobată de acesta.

Această concluzie este susținută de faptul că deși potrivit art. 17 alin. 1 din Regulamentul de ordine interioară și art. 50 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 adunarea generală a judecătorilor poate fi convocată și de președintele instanței, restul dispozițiilor legale citate nu fac trimitere la modul de convocare a ședinței adunării generale de către președintele instanței.

Astfel, dispozițiile art. 50 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și art. 17 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești, nu prevăd că adunările generale ale judecătorilor se convoacă și de președintele instanței la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor care fac parte din acestea și nici nu fac trimitere la necesitatea unui asemenea acord.

Prin urmare, aceasta modalitate de convocare legală a adunării generale a judecătorilor reprezintă un drept propriu al judecătorilor care se exprimă în adunarea generală și care se exercită în mod independent de voința președintelui instanței.

De altfel, în cazurile prevăzute de art. 17 alin. 3-6 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești președintele instanței nu este enumerat în rândul titularilor dreptului de a convoca adunarea generală, această rațiune avându-și explicația în faptul că obiectul acestei adunări îl poate constitui revocarea unei persoane cu funcție de conducere din cadrul instanței, a unui membru al colegiului de conducere sau a unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, situații care se pot suprapune cu un eventual conflict de interese din partea conducerii instanței și care nu pot face obiect de cenzură.

În raport de conținutul acestor dispoziții legale, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curți de Apel Constanța în care s-a exprimat un punct de vedere cu privire la impactul asupra justiției produs de adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019, potrivit art. 16 lit. c) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești și în care s-au discutat și alte probleme date în competența expresă, a fost convocată la solicitarea unui număr de peste o treime din numărul de judecători care compun această instanță, convocatorul fiind semnat de un număr de 32 de judecători din cei 41 aflați în compunerea instanței. De altfel, se impune precizarea că doi dintre judecători nu s-au aflat în activitate la data desfășurării adunării generale, un post de judecător este vacant, iar un altul va fi ocupat la data de 1 martie 2019.

Ședința adunării generale a avut loc în prezența unui număr de 31 de judecători, iar tabelul care atestă întrunirea numărului de judecători care au solicitat convocarea Adunării Generale este semnat de 32 de judecători, participanții la întâlnire semnând de prezență, iar cuprinsul convocatorului fiindu-le comunicat în prealabil, în dimineața zilei de 26 februarie 2019.

În aceste condiții, aprecierile critice referitoare la caracterul nelegal și nestatutar al adunării generale a judecătorilor sunt contrazise atât de dispozițiile legale în materie, cât și de modul în care convocarea și desfășurarea ședinței Adunării Generale a judecătorilor au avut loc, atestate prin înscrisurile doveditoare, întâlnirea nefiind convocată de un grup neindentificat de judecători, așa cum se susține.

Având în vedere specificul afirmațiilor comunicatului de presă dat publicității de către conducerea Curții de Apel Constanța, subsemnații judecători au formulat în cursul zilei de azi, o cerere de apărare a reputației profesionale pe care au adresat-o Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, considerând că prin acuzațiile aduse a fost adusă o gravă atingere onoarei și reputației profesionale, în baza art. 75 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Facem precizarea că deși convocarea adunării generale a judecătorilor a fost adusă la cunoștința conducerii Curții de Apel Constanța, atât în cursul zilelor de 25 și 26 februarie 2019, dar și înainte de desfășurarea ședinței de bilanț și după terminarea acesteia, chiar în prezența distinșilor reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Curții de Apel Constanța, a apreciat, în urma propriei interpretări a dispozițiilor legale în materie, că această adunare nu poate avea loc la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor, fapt pentru care a părăsit ședința.

Întrucât aducerea întocmai la îndeplinire a dispozițiilor art. 17 alin. 8 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești nu a putut avea loc, ședința nefiind prezidată nici de vicepreședintele Curții de Apel Constanța, adunarea generală a judecătorilor a fost prezidată de un judecător ales de aceasta, iar secretariatul ședinței a fost asigurat de un al doilea judecător.

Facem precizarea că până în prezent Hotărârea nr. 1/26.02.2019 a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța nu a fost adusă la îndeplinire, în pofida cererii scrise adresate conducerii instanței, prin afișarea sa la loc vizibil, în presă și prin publicarea pe portalul instanței.

De asemenea, reamintim că potrivit art. 15 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, prezența la adunarea generală a judecătorilor este obligatorie, cu excepția cazurilor în care judecătorii nu pot participa din motive obiective.

Bădulescu Mariana
Andruș Andreea Bianca
Ianca Andreea
Boboc Valentina
Coadă Ciprian
Belecciu Cristina
Anghel Răzvan
Burtescu Alexandru Ionuț
Năstase Dan Iulian
Gheorma Elena Carina
Grigore Ecaterina
Damian Oana
Bodean Claudia
Poppa Ramona
Lefter Gabriel Sandu
Bogdan Ioana
Costea Monica
Smarandi Laura
Duță Carmen
Suciu Iulia Cezara
Bacu Roxana
Trifanov Camelia
Ungureanu Virgil Marius
Alexe Liliana
Șerban Mihaela
Petrovici Daniela
Nemeth Francisc
Ganea Mihaela

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week