Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Tribunalul București. Contractul de donație nu este grevat de sarcină dacă aceasta este stipulată într-un act separat
01.03.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Tribunalul București a decis că actul de donație nu reprezintă o donație cu sarcină, ci este o donație pură si simplă din moment ce în conținutul acestui act nu se regăsește absolut nicio obligație în sarcina pârâtei. Susținerile reclamantei în sensul că obligația asumată prin convenția autentificată are o componentă morală de recunoștință în limitele liberalității si că noțiunea de întreținere în sensul atribuit prin convenția părților reprezintă în esență o sarcină a donației, chiar dacă a fost stipulată prin act separat nu pot fi reținute de către Tribunal, întrucât nu există nicio explicație logică a încheierii a două acte distincte în aceeași zi. Dacă intenția părților ar fi fost ca donația să cuprindă o sarcină, respectiv obligația de întreținere, nu se poate înțelege de ce această sarcina nu a fost inclusă în cuprinsul actului de donație, ci a fost menționată separat intr-un alt act juridic. Donația este un contract solemn reglementat expres de dispozițiile legale și pentru existența donației cu sarcină ca varietate a donației era imperios necesar ca sarcina să fie cuprinsă în conținutul actului de donație, în caz contrar nu mai poate fi vorba de o donație cu sarcină. Dacă s-ar interpreta în sens contrar, s-ar ajunge la situația absurdă ca părțile să eludeze dispozițiile legale privind încheierea contractului de donație cu sarcină, precum și la posibilitatea ca părțile sa-si invoce reaua credință pentru protecția unui drept, fapt ce nu poate fi admis. (Sentința civilă nr. 698 din 26 martie 2018, pronunțată de Secția a IV-a civilă a Tribunalului București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.