Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Reprezentanții societății civile în CSM fac apel la responsabilitate și respect față de jusțiabili
28.02.2019 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Joi, 28 februarie 2019, Victor Alistar și Romeu Chelariu, reprezentanții societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, au făcut apel la responsabilitate și respect față de justițiabili, potrivit unui comunicat.

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile au luat act cu profundă îngrijorare de informațiile din presă conform cărora, în semn de solidaritate cu acțiunile magistraților împotriva adoptării OUG nr. 7/2019, instanțe de judecată și unități de parchet suspendă activitatea de relații cu publicul. Suspendarea activității va aveal loc zilnic, în intervalul orar stabilit, urmând să fie preluate doar cererile urgente.

În numele justițiabililor, care au cauze de natură civilă sau penală în soluționare, solicităm tuturor magistraților să nu se lase angrenați în acțiuni care sunt prejudiciabile pentru cetățeni privind dreptul de acces neintrerupt la justiție și un drept de petiționare nealterat, indiferent de natura și etapa procedurală a cauzelor lor.

Abordarea conform căreia se vor trata cauzele urgente reprezintă o restricționare a accesului la justiție selectată în raport de criterii subiective privind urgența. Orice solicitare a unui justițiabil este urgentă și are importanță pentru acesta și trebuie tratată cu respectul cuvenit pentru drepturile sale și pentru faptul că este contribuabil la bugetul de stat din care se finanțează și costurile cu personalul din justiție.

Relația de încredere între justiție și societate se construiește exclusiv pe respect reciproc. Din această perspectivă, orice lipsă de respect pentru interesele legitime ale cetățenilor, pentru promovarea în schimb a unor drepturi de cenzură sau codecizie privind procesul de legiferare este o injustă și imorală balanță între drepturile acestora.

Este de menționat că prin modificările legislative supuse criticii nu se regăsesc elemente care să limiteze standardele de realizare a unui proces echitabil, care să încalce drepturile și libertățile cetățenești sau care să limiteze dreptul cetățenilor de a se înfățișa în fața unui magistrat independent. În concret nu au fost modificate coduri de procedură care să altereze procesul echitabil, norme care să afecteze inamovibilitatea judecătorilor, stabilitatea procurorilor sau independența în stabilirea verdictului judiciar de către aceștia.

Statul de drept reprezintă domnia legii, iar în acest caz primii care trebuie să respecte legea și dreptul cetățenilor la acces la justiție sunt magistrații, în caz contrar subminarea cea mai profundă a statului de drept ar fi venită chiar de la magistrați.

Cerem să fie înlăturate măsurile adoptate și, de îndată, să fie reluate activitatile judiciare si cele de relații cu publicul, știind că justiția este un serviciu aflat în slujba cetățenilor, înfăptuindu-se în numele legii, fiind unică, imparțială și egală pentru toți, în care nimeni nu este mai presus de lege.

Mulțumim majorității magistraților care nu au adoptat asemenea conduite și facem apel la cei care militează pentru întrerupearea accesului la justiție să își respecte statutul și să îi aprecieze pe oameni!”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Reprezentanții societății civile în CSM fac apel la responsabilitate și respect față de jusțiabili”

  1. Amelia FARMATHY spune:

    Eu aș zice să își vadă de treabă!
    Adică să nu se afle în treabă.
    Comunicatele astea ant(re)niste sunt din alt film, cu alte replici.
    Iar mulțumiri, domnilor, hm…., adresați-le în altă parte!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate