
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în opinia majoritară, în cazul revizuirii pentru contrareitate de hotărâri, ”este în afara oricărei discuții faptul că norma art. 513 alin. 4 C. proc. civ. (Dacă instanța încuviințează cererea de revizuire, ea va anula cea din urmă hotărâre) nu poate să constituie un cadru adecvat soluționării unei cereri de revizuire ce pretinde nesocotirea efectului pozitiv al autorității de lucru judecat al unei hotărâri, prin hotărârea atacată”. În opinia separată, ”un asemenea raționament care neagă posibilitatea revizuirii deși, coroborând dispozițiile art. 509 pct. 8 C. proc. civ. cu cele ale art. 430-431 C. proc. civ., ar rezulta că sunt îndeplinite cerințele de admisibilitate, doar pentru că textul nu prevede care ar trebui să fie soluția de adoptat după anularea hotărârii care nesocotește autoritatea de lucru judecat, înseamnă pe de o parte, încălcarea principiului conform căruia judecătorului nu-i este permis sa refuze să judece pe motiv că legea nu prevede sau este insuficient de clară și pe de altă parte, înseamnă încălcarea dreptului la un proces echitabil (cu componenta acestuia vizând stabilitatea raporturilor juridice) respectiv, a dreptului de acces efectiv la instanță, din perspectiva art. 6 și 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Astfel, a refuza analiza admisibilității unei cereri de revizuire în cadrul căreia se invocă încălcarea efectului pozitiv al lucrului judecat doar pe motiv că soluția din art. 513 alin. 4 C. proc. civ., de anulare a ultimei hotărâri, nu este suficientă, înseamnă o încălcare flagrantă a dispozițiilor art. 5 alin. 2 C. proc. civ. (niciun judecător nu poate refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă).” (Decizia nr. 549 din 21 februarie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Nota JURIDICE.ro: Pentru procesele care încep după intrarea în vigoare a Legii 310/2018 pentru modificarea și completarea Codului de Procedură Civilă, cele prevăzute în opinia separată sunt valabile.
Articolul 513 alin. (4) s-a modificat şi are următorul cuprins:
„Dacă instanţa încuviinţează cererea de revizuire, ea va schimba, în tot sau în parte, hotărârea atacată, iar în cazul hotărârilor potrivnice, ea va anula cea din urmă hotărâre şi, după caz, va trimite cauza spre rejudecare atunci când s-a încălcat efectul pozitiv al autorităţii de lucru judecat.”
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.