Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Judecătoria Sectorului 3. Hotărârile Adunării Generale a Judecătorilor ref. modificarea legilor justiției


1 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 28 februarie 2019, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, a hotărât, în unanimitate, adoptarea următoarei declaraţii cu privire la adoptarea OUG nr. 7/2019, potrivit unui comunicat:

„Judecătorii din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti îşi exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, având în vedere că nu s-a asigurat transparența decizională la momentul adoptării acesteia şi nu s-a aşteptat o perioadă rezonabilă avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii consideră că interdicţia impusă colegiilor de conducere de a adopta hotărâri pe motiv că dispoziţiile legale ar fi neclare sau incomplete poate să producă un blocaj instituţional.

Deseori se întâlnesc situaţii în practică în care legile sunt neclare sau incomplete, iar colegiul de conducere trebuie să ia o hotărâre prin care să remedieze situaţia existentă. În acest context, arătăm că art. 5 alin. (2) C. proc. civ. prevede că judecătorul nu poate refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă. Or, dacă o astfel de interdicţie li s-ar impune judecătorilor din colegiul de conducere, aceasta ar constitui o premisă pentru temporizarea nejustificată a judecăţii unor cauze până la clarificarea sau completarea legii în discuţie, ceea ce ar putea produce efecte nedorite care vor fi suportate de justiţiabili. Mai mult, majoritatea regulilor de organizare interioară după care se ghidează colegiile de conducere sunt aprobate prin Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii, care vin să completeze legea, iar în lipsa acestora s-ar putea considera că asupra tuturor hotărârilor ar plana o aparenţă de nelegalitate, ceea ce este inadmisibil.

Modificarea adusă prin OUG nr. 7/2019 face ca o secţie din cadrul Ministerului Public, care trebuie să respecte regulile generale de organizare, să devină practic distinctă şi scoasă din arhitectura constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public, vulnerabilizând independenţa sistemului judiciar. Această ordonanţă încalcă principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, atât timp cât prevede că Avizele propunerilor de numire în funcţiile de conducere de la vârful Ministerului Public se dau de Plenul CSM. Astfel cum art. 53 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 prevede că Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii are dreptul exclusiv de a stabili președintele, vicepreședinții și președinții de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secţia pentru procurori trebuie să aibă dreptul exclusiv de a emite Avize pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti consideră că premisa oricărei modificări legislative trebuie să fie dezbaterea onestă şi cooperarea loială, care pot fi punţi de legătură pentru găsirea celei mai bune soluţii pentru întărirea independenţei justiţiei. Pentru motivele expuse mai sus, ne raliem poziţiei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi solicităm abrogarea OUG nr. 7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului.”

Totodată, Adunarea Generală a hotărât, cu majoritate de voturi şi adoptarea unei forme de protest, în perioada 1 martie 2019-8 martie 2019, în sensul suspendării activităţii de judecată, câte 30 de minute, în fiecare din cei doi timp în care se desfăşoară şedinţele de judecată, respectiv în timpul I suspendarea activităţii, între orele 8.30 şi 9.00 iar în timpul II între orele 13.00 şi 13.30, astfel că şedinţele de judecată vor începe la ora 9.00, respectiv 13.30. În fine, Adunarea Generală a judecătorilor acestei instanţe a stabilit ca funcţie de evoluţia evenimentelor ce au făcut obiectul acestei întâlniri să îşi reconsidere poziţia adoptată.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii