Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România


01.03.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 154 din data de 27 februarie 2019, a fost publicată Procedura de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, din 30.01.2019.

Prezenta procedură se aplică de către compartimentul cu atribuții în domeniul înregistrării fiscale, în toate situațiile în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală, efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, în condițiile prevăzute de art. 322 alin. (7) și (8) prevăzute în Codul fiscal.

1. Persoanele impozabile care, potrivit art. 322 alin. (7) din Codul fiscal, sunt obligate să utilizeze ca perioadă fiscală luna calendaristică trebuie să depună, conform alin. (8) al aceluiași articol, „Declarația de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România (092) „, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

Declarația de mențiuni se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă își are domiciliul fiscal sau în a cărui evidență aceasta este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe, la registratură ori la poștă prin scrisoare recomandată, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare de bunuri care generează această obligație. Declarația se poate depune și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

2. Trimestrial, până la sfârșitul lunii următoare trimestrului, compartimentul cu atribuții în gestionarea declarațiilor fiscale transmite compartimentului de specialitate lista persoanelor impozabile care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală și care au declarat în formularul (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată” efectuarea de achiziții intracomunitare de bunuri taxabile în România.

3. Dacă în urma acțiunilor de inspecție fiscală se constată neîndeplinirea obligației de a utiliza luna ca perioadă fiscală de către persoana impozabilă care efectuează achiziții intracomunitare de bunuri taxabile în România, compartimentul cu atribuții în domeniul inspecției fiscale, după comunicarea deciziei de impunere privind obligațiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecția fiscală, transmite compartimentului cu atribuții în domeniul înregistrării fiscale, din cadrul organului fiscal competent, o copie a raportului de inspecție fiscală (astfel se actualizează din oficiu datele din Registrul contribuabililor).

Ordinul conține o anexă care are modelele documentului de legitimizare și Referatul privind actualizarea, din oficiu, a datelor din Registrul contribuabililor pentru persoanele impozabile care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează achiziții intracomunitare de bunuri taxabile în România.

Intrarea în vigoare: 27 februarie 2019.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti