ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Co-autoratul este soluția pentru a scoate Dreptul din zona instrumentalismului juridic
01.03.2019 | Mădălin NICULEASA


Mădălin Irinel Niculeasa

Mădălin Irinel Niculeasa

In vremurile in care Dreptul, asemenea Democratiei si Statului, isi era suficient siesi neavand nevoie de eforturi deosebite pentru a isi justifica existenta, rolul si scopul in societate, s-a iscat discutia despre daca poate fi Dreptul completat in mecanismul interpretarii respectiv cu ce poate fi acesta ajustat. In felul acesta ganditorii Dreptului s-au contrat asupra incadrarii Dreptului in Pozitivism, Naturalism, Realism, Utilitarism ajungand astfel in zona ismelor vorba altor ganditori.

Astazi, cand Dreptul (tot asemenea confratilor sai Democratia si Statul) trebuie sa faca eforturi proprii pentru a-si justifica rolul si a (se) duce mai departe discutia astfel incat sa raspunda sau sa combata parerea celor care prin diverse mijloace pun la indoiala necesitatea Dreptului ca sistem de gandire, problema nu este daca acesta trebuie completat in aplicare ci cum se realizeaza lucrul acesta. Legiuitorul este din ce in ce mai incapabil de a incapsula ab initio in actul adoptat atat partea cantitativa a faptelor (adica situatiile cele mai des intalnite in practica vorba romanilor), cat si partea calitativa a valorilor si principiilor, or intr-o astfel de situatie cineva sau ceva trebuie sa completeze munca legiuitorului.

Or si din aceasta perspectiva eu cred ca discutia nu mai este despre pozitivism si realism, spre exemplu, ci despre un Drept in co-autoratul Legiuitorului si al Judecatorilor. Co-autoratul este solutia pentru a scoate Dreptul din zona instrumentalismului juridic.

Avocat dr. Mădălin Niculeasa
NICULEASA LAW OFFICE

* Opinie sustinuta in cadrul dezbaterii ”Dreptul a devenit unul exclusiv pozitivist?, editia 252, organizata de Societatea de Stiinte Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate