Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. C-723/17, Craeynest and Others. Concluziile Avocatului General. Dintr-o horărâre a instanței naționale poate decurge obligația de instalare a punctelor de prelevare în anumite locuri, pentru asigurarea calității aerului înconjurător


01.03.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Directiva 2008/50/CE – Calitatea aerului înconjurător – Valori-limită – Locurile punctelor de prelevare – Putere de apreciere – Control jurisdicțional – Criterii de stabilire a unei depășiri a valorilor-limită

Cererea de decizie preliminară vizează măsurătorile pe baza cărora trebuie stabilite respectarea sau încălcarea valorilor-limită ambițioase pentru calitatea aerului înconjurător conform Directivei 2008/50 . Pe de o parte, este necesar să se clarifice în ce măsură instanțele naționale pot controla instalarea punctelor de prelevare și, pe de altă parte, dacă poate fi alcătuită o medie pe baza rezultatelor provenite din puncte de prelevare diferite în vederea evaluării respectării valorilor-limită. În acest sens, în special prima întrebare prezintă o importanță fundamentală din punct de vedere juridic, întrucât aceasta impune o precizare a intensității controlului jurisdicțional care trebuie asigurat de instanțele naționale în temeiul dreptului Uniunii.

Avocata generală propune Curții următorul răspuns:

1) Instanțele naționale trebuie să analizeze, la cererea părților interesate, dacă punctele de prelevare au fost instalate în conformitate cu criteriile prevăzute în secțiunea B punctul 1 litera (a) din anexa III la Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa și, în caz contrar, în cadrul competențelor lor jurisdicționale să ia toate măsurile necesare față de autoritatea națională, astfel încât punctele de prelevare să fie instalate în conformitate cu criteriile respective. Dintr-o astfel de hotărâre judecătorească poate decurge obligația de instalare a punctelor de prelevare în anumite locuri, dacă pe baza informațiilor disponibile s-a stabilit că punctele de prelevare trebuie instalate în locurile respective. În caz contrar, autoritățile competente pot fi obligate să efectueze cercetări în scopul identificării locurilor corespunzătoare.

2) O valoare-limită potrivit anexei XI la Directiva 2008/50 este depășită, în sensul articolului 13 alineatul (1) și al articolului 23 alineatul (1) din directivă, atunci când depășirea are loc pe baza rezultatelor măsurătorilor efectuate la un singur punct de prelevare, în sensul articolului 7 din directivă.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro