CJUE. C-658/17 WB. Concluziile Avocatului General. Notarul care întocmește un certificat de moștenitor nu intră sub incidența noțiunii „instanță judecătorească”
1 martie 2019 | JURIDICE.ro
Trimitere preliminară – Cooperare judiciară în materie civilă – Regulamentul (UE) nr. 650/2012 – Articolul 3 alineatul (1) literele (g) și (i) – Noțiunile «hotărâre» și «act autentic» în materie de succesiuni – Articolul 3 alineatul (2) – Noțiunea «instanță judecătorească» în materie de succesiuni – Lipsa notificării de către statul membru în cauză a notarilor în calitate de instanțe judecătorești – Noțiunea «atribuții judiciare» – Calificarea juridică a certificatului național de moștenitor – Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1329/2014 – Formular și atestat
Cererea preliminară a fost formulată în cadrul unui litigiu între WB și un notar polonez care a refuzat să îi elibereze, în vederea recunoașterii unei copii a certificatului de moștenitor referitor la succesiunea tatălui său, a cărui moștenitoare este, unul dintre atestatele prevăzute de Regulamentul nr. 650/2012, care confirmă că acest certificat este fie o hotărâre, fie un act autentic, în materie de succesiuni.
Întrebările privesc natura certificatul de moștenitor polonez eliberat de un notar și calificarea acestuia în baza Regulamentul (UE) nr. 650/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești și acceptarea și executarea actelor autentice în materie de succesiuni și privind crearea unui certificat european de moștenitor.
Avocatul general propune Curții următorul răspuns:
1) Lipsa notificării, astfel cum este prevăzută la articolul 3 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 650/2012, de către Republica Polonă, referitoare la exercitarea de către notari a unor atribuții judiciare nu are caracter definitiv.
2) Articolul 3 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul nr. 650/2012 trebuie interpretat în sensul că notarul care întocmește un certificat de moștenitor la cererea comună a tuturor părților la procedura notarială, în temeiul dispozițiilor dreptului polonez, nu intră sub incidența noțiunii „instanță judecătorească” în sensul acestui regulament. În consecință, certificatul de moștenitor polonez întocmit de notar nu constituie o „hotărâre” în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (g) din regulamentul menționat la care trebuie atașat atestatul privind o hotărâre în materie de succesiuni, care corespunde formularului I care figurează în anexa 1 la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1329/2014 al Comisiei din 9 decembrie 2014 de stabilire a formularelor menționate în Regulamentul nr. 650/2012.
3) Articolul 3 alineatul (1) litera (i) din Regulamentul nr. 650/2012 trebuie interpretat în sensul că certificatul de moștenitor întocmit de notarul polonez este un act autentic, pentru care eliberarea unei copii poate fi însoțită de formularul, prevăzut la articolul 59 alineatul (1) din acest regulament, care corespunde celui care figurează în anexa 2 la Regulamentul de punere în aplicare nr. 1329/2014.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro