Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept comercial Flux informații Insolvență SELECTED

CITR: Mândra, fabrica de ulei înființată de inginerul Nicolae Malaxa, intră în portofoliul CITR

1 martie 2019 | JURIDICE.ro

Compania Mândra, succesoarea Întreprinderii de Ulei Bârlad, înființată în 1911 de inginerul Nicolae Malaxa, intră în portofoliul CITR după numirea practicianului în calitate de administrator judiciar provizoriu.

Cu o diplomă de inginer mecanic obținută în Germania și un buget de 10.000 de lei din vremea aceea, Nicolae Malaxa ajunge la Bârlad în 1909 și își propune deschiderea unei fabrici pentru fabricarea uleiului vegetal. Deoarece bugetul personal nu era suficient pentru realizarea visului său, Nicolae Malaxa atrage în prima sa afacere de succes, investitori din rândul marilor proprietari de terenuri agricole, bancheri și oameni de afaceri bârlădeni. În 1910, Malaxa începe construcția viitoarei fabrici de ulei vegetal „Mândra”, care demarează producția în martie 1912. Zece ani mai târziu, veniturile aduse de întreprinderea de la Bârlad și vânzarea acesteia îi creează posibilitatea de a-și deschide un atelier de reparație a locomotivelor și vagoanelor de tren la București. Acum începe ascensiunea lui Malaxa – este momentul în care devine cunoscut ca reputat industriaș și un bun afacerist.

În prezent, afacerea Mândra este condusă de Liviu Hrimiuc, acționarul majoritar al companiei încă din anul 2001. După preluare, compania face cel mai mare salt din istoria sa, investind masiv în modernizarea mașinilor și utilajelor de producție, achiziționarea de noi active menite să sporească spațiile de producție și depozitare și face primul pas pentru construirea unui sediu administrativ separat.

Liviu Hrimiuc, administrator special Mândra: „În 2001, când am preluat Mândra, nimeni nu știa că aceasta este fabrica înființată de Malaxa. Primele lucrări de renovare și reparații capitale au facilitat descoperirea inscripției cu anul 1912 pe peretele Secției Presare, apoi descoperirea anului de fabricație (1910) al unei pompe cu pistoane care este în funcțiune și astăzi. Ultimul și cel mai impresionant indiciu, care a dat startul cercetărilor de arhivă, a fost descoperirea unei țevi încastrate în mijlocul unui plop secular, lucru care ne-a ajutat să pătrundem esența istorică a acestei fabrici.

Astăzi, Mândra operează două fabrici de producție, are patru puncte de lucru în județele Iași, Vaslui, Galați, o subsidiară în Republica Moldova, și este structurată pe trei linii de business: procesare ulei, producție furaje combinate și depozitarea & comerțul cu cereale.

Andra Buțiu, Senior Partner CITR: „Ne bucurăm să începem colaborarea cu Mândra, o companie cu o istorie de peste 100 de ani și cu o reputație pe măsură. Ne aflăm în punctul în care înțelegem afacerea, evaluăm creanțele și patrimoniul companiei și studiem cauzele care au dus la insolvența Mândra. Deși cele trei linii de business sunt interdependente pentru maximizarea cifrei de afaceri a companiei, acestea pot deveni profitabile și individual, aspect care lărgește spectrul posibilelor măsuri de redresare și extindere a business-ului. Un alt factor pozitiv, care ne determină să credem în potențialul de diversificare a măsurilor de reorganizare judiciară, este și poziționarea geografică a fabricii, Mândra S.A. efectuând achiziția de materii prime din județele Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău, respectiv din Republica Moldova. Acest lucru oferă un avantaj competitiv major în piață din punct de vedere logistic.

Recunoscută pentru calitatea produselor și serviciilor furnizate, creatoare a mărcilor de ulei Floris și Clariol, fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat în primăvara anului trecut cu un incendiu care a distrus peste 80% din Secția de Presare, afectând atat echipamentele tehnologice de producție cât și clădirea.

Cererea de intrare în insolvență a companiei a fost depusă de administratorul Mândra la 28 ianuarie anul acesta, iar pe 10 aprilie va avea loc prima adunare a creditorilor din procedură.

Povestea companiei poate fi citită în cartea „Noblețea unei fabrici – Povestea Mândrei”, scrisă în 2012 de publicistul ing. Marian Rotaru, ajutat de prof. dr. Elena Monu – Președintele „Academiei Barladene” – pentru a marca 100 de ani de funcționare neîntreruptă a companiei.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership