Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătorii identifică alienarea și pe alienator pe baza probelor administrate și procedează cu curaj, dar și cu înțelepciune
01.03.2019 | Cătălina DICU

Secţiuni: Content, Dreptul familiei, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Catalina Dicu

Catalina Dicu

Alienarea parentală a fost recunoscută ca forma de abuz psihologic sever asupra copilului, prin Dispoziţia nr. 2/2016 a Colegiului Psihologilor. Potrivit dispoziției menţionate, sunt vizate activităţi de denigrare sistematică a unui părinte de către celălalt părinte, cu intenția alienării (înstrăinării) copilului de către celalalt părinte. Cauzele care determină un asemenea comportament din partea părintelui alienator sunt diverse, fie este vorba de polițe pe care părinții și le plătesc pentru că nu acceptă sfârșitul relației dintre ei, fie de interese patrimoniale.

În practica instanțelor judecătorești alienarea parentală constituie un motiv pentru sancționarea părintelui alienator cu pierderea locuinței minorilor și chiar cu pierderea autorității părintești.

Judecătorii identifică alienarea și pe alienator pe baza probelor administrate și procedează cu curaj, dar și cu înțelepciune.

Într-o astfel de speță, Judecătoria Galați a constatat că, în momentul audierii de către instanță, minora ”nu a avut o reprezentare matură a ceea ce a presupus audierea acesteia și a relatat situații de fapt caracterizate de subiectivism, poziție ce vine în contradicție cu cea manifestată față de părintele său în planșele foto aflate la dosar”. Instanța a dispus exercitarea autorității părintești în comun și a stabilit în favoarea părintelui cu care copilul nu locuiește un program de legături personale mai larg decât cel stabilit inițial prin hotărârea de divorț a părților, dar a condiționat acest program de acordul minorei. Tribunalul Galați a înlăturat această condiție, pe bună dreptate, și reține în motivare că Legea nr. 272/2004 nu stabilește doar dreptul părintelui cu care copilul nu locuiește de a avea legături personale cu copilul său, ci și obligația părintelui la care copilul locuiește de a sprijini menținerea relațiilor personale ale copilului cu celălalt părinte. ”Deși din probele administrate rezultă o altă situație de fapt decât cea invocată de către apelanta pârâtă, chiar de ar fi real refuzul minorei de a petrece timp în prezența tatălui, această situație este direct imputabilă apelantei-reclamante cu care minora locuiește”.

Din păcate, deși instanțele pronunță hotărâri definitive prin care sancționează alienarea și pe alienator, executarea acestor hotărâri judecătorești este extrem de dificil de realizat datorită dispozițiilor legale din această materie. Uneori se ajunge la situația în care părintele victimă renunță pur și simplu pentru a nu-și expune copilul traumelor pe care le generează o procedură de executare. În toate cazurile copilul este cel care suferă.

În partea a treia a dezbaterii care va avea loc în luna martie ne propunem să identificăm și să dezbatem posibile soluții.

Avocat Catalina Dicu
Senior Partner STOICA & Asociatii

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Alienarea parentală – flagelul lumii moderne. Partea a II-a , ediția 254, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti