Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Activitate parchete – 25 februarie – 1 martie 2019
01.03.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată în stare de libertate

În completarea comunicatului cu nr. 708/VIII/3 din data de 11 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: F. E., P. C. C. A., Ș. C., T. N., G. I., SC F. M. SRL, SC T. A. SRL, SC F. E. S. SRL, SC T. U. P. S. SRL, SC S. 99 SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2011 – decembrie 2016, inculpata F. E., în calitate de șef al Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, și-a îndeplinit în mod defectuos, prin încălcarea legislației primare, atribuțiile de serviciu ce îi reveneau în domeniul achizițiilor publice, (cu privire la cercetarea pieței pentru obținerea celei mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preț pentru bunurile ce fac obiectul contractului și negocierea condițiilor comerciale cu furnizorii, în special a prețurilor, precum și pe cele privind estimarea valorii necesităților).

Inculpata a beneficiat de ajutorul inculpaților Ș. C., T. N. și G. I., care, în calitate de administratori ai societăților inculpate, în scopul câștigării procedurilor de achiziție derulate de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru a crea aparența derulării unor proceduri legale, transparente și nediscriminatorii, ce asigură o utilizare eficientă a fondurilor, au furnizat angajaților Serviciului Achiziții din cadrul unității sanitare menționate, oferte de preț supraevaluate, întocmite în numele societăților administrate, precum și oferte privind aceleași produse întocmite în numele altor societăți, cu preț stabilit în mod intenționat ca fiind mai mare decât cel propus de societățile administrate de aceștia.

Cunoscând aceste împrejurări, inculpata Faur Elena a atribuit contractele de achiziție lucrări sau produse doar societăților „agreate”, administrate de inculpații menționați mai sus, deși prețurile practicate de acestea erau mult mai mari decât cele practicate de alți operatori economici. În acest sens, este de menționat faptul că în urma comparării prețurilor cu care produsele au fost comercializate către spital, cu prețurile la care aceste societăți au achiziționat, ele însele, produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% până la 1.100%.

În același context, inculpatul P. C. C. A., în calitate de Șef al Serviciului Administrativ și de președinte al comisiei de recepție a serviciilor prestate în baza a opt contracte încheiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de recepție atestând contrar adevărului, că serviciile au fost prestate iar prestatorul și-a îndeplinit obligațiile asumate.

Mai mult, inculpatul a determinat și pe ceilalți membri ai aceleiași comisii de recepție, să semneze procesele-verbale de recepție menționate. Prin aceste demersuri a fost produs unității medicale un prejudiciu de 4.855.474 lei, ce constituie totodată un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor imobile ce aparțin inculpaților F. E., Ș. C., G. I. și T. N.

De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în viitor în conturile aparținând inculpatelor SC F. M. SRL, SC T. A. SRL, SC F. E. S. SRL, SC T. U. S SRL și SC S. 99 SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În aceeași cauză, în data de 22 ianuarie 2019, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul G. M. E. E., la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA. Stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor. Punere în mișcare a acțiunii penale

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata: M. A., expert contabil, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, în contextul derulării unei acțiuni de executare silită, inculpata Mîra Antoneta, în calitatea menționată mai sus, a întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară, în cuprinsul căruia a stabilit o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a pachetului de 278.888 acțiuni aparținând S.C. Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini S.A., deținute de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.Prin aceste demersuri, inculpata a urmărit obținerea de către creditor (o societate de transport aerian) a pachetului de acțiuni la o valoare mult diminuată față de valoarea comercială reală a acestora.

Ulterior, acest raport de expertiză contabilă judiciară a fost înaintat executorului judecătoresc desemnat cu desfășurarea procedurii de executare silită care, la data de 01 octombrie 2015, fără vinovăție, a fost determinat să adjudece în favoarea creditorului, în contul creanței, întregul pachet de acțiuni la prețul de 697.220 lei, adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică și contabilă.Valoare respectivă era una mult diminuată față de valoarea comercială reală, în condițiile în care, la data de 2 august 2015, valoarea comercială reală a pachetului de acțiuni era de 19.840.000 lei.

Până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatei în fața organelor judiciare, însă aceasta a urmărit tergiversarea cercetărilor față de ea și în final sustragerea de la urmărirea penală. Având în vedere aspectele menționate anterior, în cursul lunii februarie 2019, procurorii anticorupție au înaintat Tribunalului București referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpatei M. A., pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă, propunere care a fost însușită de instanța de judecată.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de risc. Reținere

La data de 26 februarie 2019 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S.F. şi M.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată.

În fapt s-a reţinut că la data de 26 februarie 2019, în jurul orelor 12.55, după ce inculpatul S. F. a preluat cantitatea de circa 2 kg. haşiş de la inculpatul M. A., acesta a fost prins în flagrant în timp ce încerca să comercializeze cantitatea de droguri contra sumei de 5.500 euro.

În cursul zilei de astăzi inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea – Serviciu Antidrog.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.