Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Despre repatrierea aurului
02.03.2019 | Remus BORZA

JURIDICE - In Law We Trust
Remus Borza

Remus Borza

A fost depusă la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

În urmă cu 100 de ani, am transferat tezaurul la ruși și acolo a rămas. Vorbim de 93 tone aur, aproape cât rezerva actuală de aur a României, cu o valoare de piață de peste 3 miliarde euro. Sigur că e forțată și nici nu îmi doresc să facem o astfel de paralelă între Rusia și Marea Britanie. Dar pastrarea rezervei de aur pe teritoriul național reprezintă un act de independență, suveranitate si maturitate a statului român. Arată forța și capacitatea României de a-și apăra rezerva de aur și de a-și gestiona responsabil și eficient resursele naturale.

În prezent, rezerva de aur a României este de 104 tone aur, asta înseamnă a zecea parte din rezerva totală de aur a lumii. Raportat la cotația internațională a aurului, valoarea acestei rezerve este de 4,1 miliarde euro. 65% din această rezervă am transferat-o, după 1990, în Marea Britanie, fiind depozitată la Banca Angliei. Dar să fim înțeleși: nu pe gratis! Am plătit, în ultimii 20 de ani, peste 6 milioane euro chirie.Banca Națională a României, o instituție serioasă și credibilă a statului român, are capacitatea logistică de a depozita în siguranță întreaga rezervă de aur a României, inclusiv cele 65 de tone care sunt în prezent în Marea Britanie. Majoritatea statelor europene și-au repatriat rezervele de aur, inclusiv Germania și Elveția.

Unii vor replica că păstrarea în continuare a rezervei de aur la Banca Angliei reprezinta o garanție pentru creditorii internaționali ai României. Să fim serioși, datoria externă totală a României a depășit, anul trecut, 100 miliarde euro. Cele 65 de tone aur de la Banca Angliei acoperă doar 2,5% din datoria României. Și apoi, România de azi e mult mai puternică economic și mult mai sigură decât România anilor 1990. În ultimii cinci ani, România a înregistrat o creștere economică dublă față de media Uniunii Europene. Iar PIB-ul României a crescut, în ultimii 28 de ani, de șase ori.

Haideți să nu mai avem o părere atât de proastă despre România. Avem o situație economică bună. România e stabilă din punct de vedere social și politic. România, azi, e membră UE și NATO. În ultimii trei ani, am cheltuit 6 miliarde euro pentru a achiziționa tehnică militară performantă (rachete Patriot și Himars). Avem două baze militare americane pe teritoriul României, la Mihail Kogălniceanu și Deveselu. În curând, Comandamentul flancului estic al NATO se va muta la Sibiu. Asta înseamnă 400 de ofițeri de stat major NATO prezenți pe teritoriul României. Avioanele americane securizează spațiul aerian al României.

Ar fi momentul să abandonăm acest discurs al fatalismului și al negativismului. Să iubim și să credem mai mult România!

Remus BorzaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.