Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Președintele UNBR și Decanul Baroului București au participat la prezentarea Raportului de activitate a Curții de Apel București


4 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Flux informații, SELECTED, Sistemul judiciar

Vineri, 1 martie 2019, în Palatul de Justiție, Curtea de Apel București, situată în fruntea ierarhiei la nivel național, atât din punct de vedere al volumului de activitate, al complexității activităților și al cazuisticii dar și din punct de vedere al numărului instanțelor arondate și al numărului de personal, și-a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2018, potrivit unui comunicat.

La eveniment au participat, în calitate de invitați, jud. Lia Savonea – președintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Nicoleta-Margareta Țînț și jud. Gabriela Baltag – membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Luminiţa Palade – procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, jud. Lucian Netejoru – inspector şef al Inspecţiei Judiciare, av. dr. Gheorghe Florea – preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, av. dr. Ion Dragne – decanul Baroului București, preşedinţii tribunalelor și ai judecătoriilor arondate.

În anul 2018, aproape un sfert din actul de justiție la nivel național a fost înfăptuit de Curtea de Apel București și instanțele arondate acesteia. În condițiile unui volum de muncă de trei ori mai mare decât media la nivel național, operativitatea în soluționarea cauzelor la secțiile Curții și la nivelul instanțelor arondate a crescut iar stocul de dosare a scăzut cu peste 5500.

Ca și în anii precedenți, Curtea de Apel București, privită prin prisma instanțelor de același grad sau împreună cu instanțele sale arondate, ocupă primele poziții în clasamentele la nivel național referitoare la volumul de activitate, dosare nou intrate, încărcătură cu dosare și complexitate.

În 2018, volumul de activitate al Curții de Apel București împreună cu instanțele arondate a fost de 3 ori mai mare decât media la nivel național, Curții de Apel București revenindu-i 23,42 % din volumul de activitate la nivel național, adică 681.191 dosare, volum de activitate aflat în creștere prin raportare la anul precedent.

Corelativ cu creșterea volumului de activitate, a crescut și procentul de complexitate aferent cauzelor. Astfel, în 2018, complexitatea cauzelor instrumentate de Curtea de Apel București și instanțele arondate a fost de 26,78% din complexitatea cauzelor la nivel național, în creștere față de indicatorul înregistrat în anul precedent. Din acest punct de vedere Curtea de Apel București ocupă primul loc la nivel național, media încărcăturii / judecător din prisma punctelor de complexitate fiind în anul 2018, de 7.611 puncte, peste media altor instanțe din țară. Un judecător din cadrul Curții de Apel București a fost încărcat în anul 2018, în medie, cu 9.372 puncte de complexitate, peste media celor 15 curți de apel din țară și dublu față de o altă instanță de același grad.

Și în ceea ce privește încărcătura cu dosare / judecător, Curtea de Apel București s-a situat, în 2018, între primele poziții. Astfel, încărcătura la nivelul instanței a fost de 753 cauze / judecător, peste media la nivel național care a fost de 699 cauze / judecător. Ca în fiecare an, și instanțele din circumscripția Curții de Apel București s-au aflat între primele poziții la nivel național, în ceea ce privește încărcătura / judecător. Astfel în 2018, Tribunalul Ilfov și instanțele sale arondate au ocupat primul loc la nivel național din punct de vedere al încărcăturii cu dosare în raport de numărul de judecători din schemă (1.090 dosare/judecător), fiind urmat la diferență mică de Tribunalul Giurgiu și instanțele arondate (855 dosare/judecător), ambele depășind cu mult media la nivel național (739 dosare/judecător). Judecătoriile din raza Curții de Apel București ( Cornetu, Oltenița, Bolintin Vale) s-au menținut – ca și în anii precedenți – în fruntea ierarhiei referitoare la încărcătura cu dosare/judecător. Astfel, Judecătoria Cornetu a avut, în 2018, o încărcătură de 5 ori mai mare față de anul precedent, respectiv 1466 de dosare / judecător, fiind cea mai încărcată judecătorie la nivel național.

Cu privire la numărul de dosare nou intrate, secţiile Curţii de Apel Bucureşti au înregistrat o creștere cu 9,45%, cu precădere în materia civilă (cu 34,46%), dar şi în materia litigiilor de muncă şi asigurări sociale (cu 29,73%).

În ceea ce priveşte activitatea tribunalelor, este de remarcat în mod deosebit activitatea Tribunalului Ilfov, care, deşi s-a confruntat şi în anul 2018 cu o schemă insuficientă de personal și cu cea mai mare încărcătură de dosare/judecător la nivel național, a obţinut cea mai mare creştere a indicelui de operativitate, cu 5,17 procente mai mult faţă de anul anterior. De asememea, este remarcabilă și activitatea Tribunalului Bucureşti care a înregistrat, în anul precedent, scăderea stocului de dosare, cu peste 3.000 de cauze, în condiţiile în care fluctuaţia judecătorilor a fost foarte mare, iar numărul posturilor vacante de judecător şi de personal auxiliar a fost o dificultate greu de depăşit şi de gestionat.

În activitatea celor 21 de judecătorii s-a evidenţiat procentul de operativitate obţinut în anul 2018 de către Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, respectiv 96,67%, iar acesta constituie un element care denotă responsabilitatea cu care atât conducerea acestei judecătorii, dar şi întregul personal, fie judecătoresc, fie auxiliar, au desfăşurat activitatea şi în anul care a trecut.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică