Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații, Sistemul judiciar

Întrevedere Tudorel Toader – Secția pentru Procurori a CSM ref. modificarea OUG 7/2019

4 martie 2019 | JURIDICE.ro

Vineri, 1 martie 2019, Nicolae Solomon, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat la ședința Secției pentru Procurori a CSM că a avut o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, pe tema OUG de modificare a legilor justiției, potrivit știripesurse.ro.

Nicolae Solomon: „Se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările, respectiv că acestea vor fi dispuse de secţia pentru procurori, va renunţa la articolul 54, referitor la posibilitatea ca judecătorii, foşti procurori, să fie numiţi în funcţiile de top din parchet, iar avizul să fie dat de către Secţia pentru procurori. De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa la dispoziţiile efectuării la buna reputaţie, precum şi alte două chestiuni, cea referitoare la salarizarea unitară a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia Judiciară, fără a face alte intervenţii. Domnul ministru ne-a spus că nu va interveni în privinţa celorlalte articole. I-am comunicat că îngrijorările sistemului judiciar sunt mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanţa nr. 7.

Totuși, Secția pentru Procurori a CSM a luat act de punctele de vedere exprimate în cadrul adunărilor generale ale procurorilor, convocate în baza hotărârii Secţiei pentru procurori nr.95/2019, urmând a continua demersurile necesare pentru abrogarea tuturor dispoziţiilor referitoare la activitatea Ministerului Public, precum şi aducerea la îndeplinire a celorlalte solicitări.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 1)

***

Vineri, 1 martie 2019, jud. Lia Savonea, președintele CSM, a anunțat că proiectul de modificare a OUG 7/2019 a ajuns la CSM, urmând sa fie transmis instantelor si parchetelor din tara, iar saptamâna urmatoare sa se ia o decizie in plen privind avizul care va fi emis, potrivit știripesurse.ro.

Lia Savonea: „Se propune abrogarea art. 57 care interzicea delegarea în funcții de vârf la nivelul parchetelor, se elimină posibilitatea de excludere din magistratură în cazul neîndeplinirii condiției bunei reputații, se revine la forma anterioară privind drepturile salariale ale specialiștilor IT, se abrogă un text privind delegarea în funcții de conducere la nivelul parchetelor. Acest proiect de OUG a fost transmis instanțelor și parchetelor, urmează să primim punctele lor de vedere iar saptămâna viitoare sa dă, în plen, un aviz pozitiv sau negativ.

OUG a fost adoptată în aceeași zi și a cuprins și alte modificări decât cele solicitate de CSM, modificări care au generat îngrijorări în rândul magistraților. (…) Pe 25 februarie, în plen, cu majoritate categorică s-a hotărât să fie solicitată abrogarea dispozițiilor din OUG nepropuse de CSM, față de invitația formulată de premier s-a decis ca eu, ca președinte, să particip. În aceeași zi am participat la guvern și am susținut poziția CSM în limitele mandatului oferit. Am cerut să fie abrogată OUG în ce privește texte care nu proveneau de la CSM. La întâlnire am insistat asupra nevoii acordării unui termen rezonabil care să țină seama că actul trebuie studiat și acordarea posibilității de a emite un aviz. Reprezentanții guvernului și-au manifestat disponibilitate de a respecta pe viitor astfel de cerințe. Am primit asigurări ca vor fi abrogate.

:: Proiectul de modificare a OUG 7/2019

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică