Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Întrevedere Tudorel Toader – Secția pentru Procurori a CSM ref. modificarea OUG 7/2019
04.03.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 1 martie 2019, Nicolae Solomon, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat la ședința Secției pentru Procurori a CSM că a avut o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, pe tema OUG de modificare a legilor justiției, potrivit știripesurse.ro.

Nicolae Solomon: „Se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările, respectiv că acestea vor fi dispuse de secţia pentru procurori, va renunţa la articolul 54, referitor la posibilitatea ca judecătorii, foşti procurori, să fie numiţi în funcţiile de top din parchet, iar avizul să fie dat de către Secţia pentru procurori. De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa la dispoziţiile efectuării la buna reputaţie, precum şi alte două chestiuni, cea referitoare la salarizarea unitară a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia Judiciară, fără a face alte intervenţii. Domnul ministru ne-a spus că nu va interveni în privinţa celorlalte articole. I-am comunicat că îngrijorările sistemului judiciar sunt mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanţa nr. 7.

Totuși, Secția pentru Procurori a CSM a luat act de punctele de vedere exprimate în cadrul adunărilor generale ale procurorilor, convocate în baza hotărârii Secţiei pentru procurori nr.95/2019, urmând a continua demersurile necesare pentru abrogarea tuturor dispoziţiilor referitoare la activitatea Ministerului Public, precum şi aducerea la îndeplinire a celorlalte solicitări.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 1)

***

Vineri, 1 martie 2019, jud. Lia Savonea, președintele CSM, a anunțat că proiectul de modificare a OUG 7/2019 a ajuns la CSM, urmând sa fie transmis instantelor si parchetelor din tara, iar saptamâna urmatoare sa se ia o decizie in plen privind avizul care va fi emis, potrivit știripesurse.ro.

Lia Savonea: „Se propune abrogarea art. 57 care interzicea delegarea în funcții de vârf la nivelul parchetelor, se elimină posibilitatea de excludere din magistratură în cazul neîndeplinirii condiției bunei reputații, se revine la forma anterioară privind drepturile salariale ale specialiștilor IT, se abrogă un text privind delegarea în funcții de conducere la nivelul parchetelor. Acest proiect de OUG a fost transmis instanțelor și parchetelor, urmează să primim punctele lor de vedere iar saptămâna viitoare sa dă, în plen, un aviz pozitiv sau negativ.

OUG a fost adoptată în aceeași zi și a cuprins și alte modificări decât cele solicitate de CSM, modificări care au generat îngrijorări în rândul magistraților. (…) Pe 25 februarie, în plen, cu majoritate categorică s-a hotărât să fie solicitată abrogarea dispozițiilor din OUG nepropuse de CSM, față de invitația formulată de premier s-a decis ca eu, ca președinte, să particip. În aceeași zi am participat la guvern și am susținut poziția CSM în limitele mandatului oferit. Am cerut să fie abrogată OUG în ce privește texte care nu proveneau de la CSM. La întâlnire am insistat asupra nevoii acordării unui termen rezonabil care să țină seama că actul trebuie studiat și acordarea posibilității de a emite un aviz. Reprezentanții guvernului și-au manifestat disponibilitate de a respecta pe viitor astfel de cerințe. Am primit asigurări ca vor fi abrogate.

:: Proiectul de modificare a OUG 7/2019

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti