« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
2 comentarii

Mai putem vorbi azi despre “femeie” și “feminitate”?
05.03.2019 | Lavinia TEC

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Mi-am propus ca în zilele următoare să prezint câteva tipologii de femei din Biblie (soții, mame, fiice, soacre, nurori, femei de afaceri, cu funcții publice ș.a.m.d.). Însă este lesne de observat că feminitatea și maternitatea, ca și masculinitatea și paternitatea, sunt “handicapuri” în concepția celor care susțin mișcarea feministă și ideologia de gen. Este lesne de observat că azi, cei care se pretind oameni de stiință, susțin că feminitatea și masculinitatea sunt construcții sociale, nu un dat al naturii. Vaginul și penisul sunt construcții sociale. Biologia este relativizată. Sexualitatea ființei umane este pusă la indoiala. Cred că asistăm la o criză a limbajului pentru că nu mai știm cum să definim cuvintele: “femeie”, “feminitate”, “maternitate”, “bărbat”, “masculinitate”, “paternitate”. Suntem supuși standardizării: suntem obligați să “devenim” ființe umane fară gen, fară roluri ș funcții în familie și societate. În curând vom fi sancționați dacă nu vom scoate din vocabularul nostru cuvintele menționate, adică din “minte”, ca acolo e vocabularul.

Cum începe relativizarea? Așa cum a început în Eden. Se seamănă mai întâi îndoiala, apoi se Creează minciuni, se apelează la mistificare. Metoda de lucru este foarte veche și a fost folosită de Șarpe în Grădina Edenului. Identitatea șarpelui din Eden, de pe primele Pagini ale Bibliei, este dezvăluită abia Apocalipsa 12:9 (“șarpele cel vechi, numit diavolul și Satana, care înșeală întreaga lume”), pe ultimele pagini ale Bibliei. Metoda este folosită de Diavol mai târziu, când îl ispitește pe Isus, punând la îndoială nu doar cuvântul lui Dumnezeu ci și identitatea lui Isus.

Ce i-a spus Dumnezeu omului (Adam): „Poți să mănânci după plăcere din orice pom din grădina; dar din pomul cunoștinței binelui si râului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca vei muri negreșit.” (Geneza 2:16-17).

Diavolul sau înșelătorul începe dialogul cu femeia, consemnat în Geneza 3: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: „Să nu mâncați din toți pomii”?”. Femeia îi Răspunde: „Putem să mâncam din rodul tuturor pomilor din grădina. Dar despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: „Să nu mâncați din el și nici să nu vă atingeți de el, ca să nu muriți.” Atunci Diavolul îi spune femeii: „Hotărât, ca nu veți muri, dar Dumnezeu știe că, în ziua când veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele si răul.”

Deci, care este tehnica folosită de diavol? Mai întâi pune la îndoială cuvântul lui Dumnezeu („oare a zis Dumnezeu?”), apoi folosește jumătăți de adevar (a zis să nu mâncați din toți pomii? – Dumnezeu a zis asta însa a mai zis ceva, că vor muri dacă mânca din pomul interzis), îl contrazice pe Dumnezeu, minte („hotărât, nu veți muri”) pentru ca în final să inventeze („Dumnezeu știe că vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu”).

Atacul diavolului asupra primului cuplu – bărbat și femeie – consemnat în Biblie a început asupra minții femeii, apoi asupra minții bărbatului, și s-a produs înainte ca aceștia să se multiplice, să se reproduca. Cea mai puternică formă de atac – la nivelul minții – folosită de Diavol – s-a perpetuat în fiecare generație. Atacul asupra adevărurilor lui Dumnezeu și asupra identității noastre. Desigur, azi atacul asupra minții umane se duce la TV, pe internet, în scoli, în universități, în parlamente, în biserici.

Se rescriu manuale, cursuri universitare, dicționare, legi, se modifică limba, se modifică limbajul, poate se va rescrie chiar și Biblia, se limitează libertatea de exprimare în public, libertatea de exprimare în mediul academic, în numele unei minciuni produse de o ideologie.

Trist este că Biblia nu se studiază în școli, deși este un material didactic prețios pentru literatură, gramatică, logică, biologie, fizică, matematică, istorie, istoria religiilor, psihologie, geografie, arte, drept, economie, finanțe, ș.a.m.d., este un izvor nesecat de înțelepciune. La fel de trist este că cei care o studiază și au convingeri bazate pe adevărurile Scripturale sunt considerați prost educați, infantili, imbecili, medievali, împotriva democrației, împotriva modernismului, împotriva drepturilor omului, împotriva umanității.

Dar mai trist este că tot ceea ce era considerat eroare și pacat în trecut, azi sunt puse la îndoială și s-a produs chiar o inversiune, fiind considerate „adevăr” și „virtute”. Și asta…chiar de către cei care sunt „bine educați”, mai ales cei școliți la universitățile celebre din străinătate, unde pe vremuri se studia chiar Biblia.

În capitolul despre „Religia umanității”, la sfârșitul părții I din “System of Positive Polity”, Auguste Comte anunță superioritatea moralității știintei pozitive față de moralitatea religiei revelate, substituind „iubirea oamenilor” cu „dragostea lui Dumnezeu”. Că doar asta e idolul epocii noastre – religia umanității – așa cum demonstrează Daniel J. Mahoney, în cartea sa “The Idol of Our Age: How the Religion of Humanity Subverts Christianity”!

Av. conf. univ. dr. Lavinia Tec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Dreptul familiei, Life, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Mai putem vorbi azi despre “femeie” și “feminitate”?”

  1. Florin-Iulian HRIB spune:

    Această femeie, pardon, această „construcţie socială”, cum scrie autoarea, este ****! Doamne dumnezeule, vorba vine – sic! –, de mult timp nu am mai rîs aşa la nişte **** postate pe JURIDICE.ro! Auzi aici: „Vaginul si penisul sunt construcții sociale.”!!? Sau cică: „Trist este ca Biblia nu se studiază in scoli”, dar apoi tot ea scrie că „la universitățile celebre din străinătate, unde pe vremuri se studia chiar Biblia.”. Păi, dacă e aşa (deşi nu ne dă exemple concrete de universităţi celebre unde se studia Biblia), oare de ce nu se mai studiază Biblia acolo?! Hm? E suficient să ne uităm în propria ogradă ca să ne lămurim că studiul religiei în şcoli nu a produs generaţii de elevi mai educaţi, mai cuminţi, mai cucernici, mai iubitori de oameni etc., dimpotrivă…

    Ba mai mult, e de ajuns să te uiţi la specimenele ajunse în cele mai înalte funcţii din statul român, care invocă, fariseic şi imbecil, divinitatea în sprijinul expectoraţiilor lor – a se vedea avocatul poporului cu a sa vomă: „avem, har Domnului, destule persoane cu dizabilităţi în România, chiar mult prea multe.” (cu **** în frunte, aş adăuga eu…)

    Panseurile autoarei se situează cam pe acelaşi plan cu „visul urît” al preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, probabil din cauza întunericului din anticamera Curţii Constituţionale, a plecat cu haina preş. CCR (nu mă pot abţine să nu reproduc aici şi comentariul ironic al lui Dragoş Pătraru din emisiunea „Starea naţiei”: şi dl Dorneanu cu ce a plecat, doamnă, cu **** dvs.?)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD