Dreptul securităţii sociale

Ordinul privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de zi destinate copiilor


4 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 160 din data de 28 februarie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 27/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de zi destinate copiilor.

Se aprobă standardele minime de calitate pentru serviciile sociale de zi, acele servicii prin care se asigură menținerea, refacerea și dezvoltarea capacităților copilului și ale părinților săi, pentru depășirea situațiilor care ar putea determina separarea copilului de familia sa (art. 120 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului).

Servicii organizate ca centre de zi destinate copiilor în familie și copiilor separați sau în risc de separare de părinți, aplicabile următoarelor categorii de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015:
– Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți cod 8891CZ-C-II;
– Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități cod 8891CZ-C III;
– Centre de zi pentru pregătirea și sprijinirea integrării sau reintegrării copilului în familie cod 8891CZ-C-IV;
– Centre de zi de coordonare și informare pentru copiii străzii cod 8891CZ-C-V;
– Centre de zi pentru dezvoltarea deprinderilor pentru viață independentă cod 8891CZ-C-VI;
– Centre de zi pentru orientarea, supravegherea și sprijinirea reintegrării sociale a copilului care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal cod 8891CZ-C-VII;
– Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii cod 8899CZ-F-I, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.

Standardele minime de calitate cuprind două secțiuni:
1. Secțiunea 1 – standardul minim de calitate pentru serviciile sociale organizate ca centre de zi pentru copiii în familie și/sau copiii separați sau în risc de separare de părinți;
2. Secțiunea a 2-a cuprinde clarificări privind modalitatea de completare a fișei de autoevaluare – formular standard în care se înscriu de către solicitantul licenței de funcționare datele și punctajul estimat de acesta cu privire la gradul de îndeplinire a standardelor minime aferente procesului de acordare a serviciilor sociale.

Furnizorii publici și privați de servicii sociale au obligația de a respecta în integralitate standardele minime de calitate atât în vederea primirii licenței de funcționare, cât și ulterior acordării acesteia, pentru întreaga perioadă de funcționare a serviciilor sociale.

Pentru mai multe detalii a se vedea integral ordinul.

Intrarea în vigoare: 28 februarie 2019.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii