Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Oradea. Lovire sau alte violențe. Reducere cuantum daune morale
21.03.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de inculpat împotriva sentinței penale pronunțată în primă instanță pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe și a desființat în parte sentința penală atacată dispunând reducerea cuantumului daunelor morale datorate de inculpat părții civile. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a reținut pe de o parte că, deși dispozițiile art. 1391 Cod civil, prevăd ca în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății posibilitatea acordării unei despăgubiri pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială a persoanei vătămate, cu luarea în considerare a criteriilor generale (importanța valorii lezate prin comiterea faptei ilicite, personalitatea victimei, situația profesională a acesteia) și speciale (gravitatea și intensitatea durerilor fizice și psihice, repercusiunile prejudiciului asupra situației sociale a victimei, inclusiv în plan profesional și familial) de apreciere a cuantumului acesteia, Curtea a apreciat că suma de 3.000 lei constituie o satisfacție echitabilă, de natură a compensa material suferințele psihice susceptibil a-i fi fost cauzate părții civile prin fapta inculpatului, spre deosebire de suma stabilită de instanța de fond (8.000 lei). În esență, pentru a dispune în acest sens Curtea a avut în vedere împrejurarea că partea civilă nu a rămas în urma agresiunii cu o infirmitate sau cu un prejudiciu estetic, esențial fiind ca suma acordată cu acest titlu să fie echitabilă, astfel încât să nu fie nici pur simbolică, dar nici să ducă la o îmbogățire fără just temei. Cu luarea în considerare a criticilor formulate de inculpat exclusiv cu privire la cuantumul daunelor morale, Curtea a apreciat nu se poate ține seama la stabilirea cuantumului daunelor morale de starea de provocare în care s-ar fi aflat inculpatul câtă vreme apelul acestuia nu vizează și latura penală a cauzei. ( Curtea de Apel Oradea, Secția penală, Decizia nr. 62 din 8 februarie 2016 având ca obiect infracțiunea de lovire sau alte violențe)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti