Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Oradea. Lovire sau alte violențe. Reducere cuantum daune morale
21.03.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de inculpat împotriva sentinței penale pronunțată în primă instanță pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe și a desființat în parte sentința penală atacată dispunând reducerea cuantumului daunelor morale datorate de inculpat părții civile. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a reținut pe de o parte că, deși dispozițiile art. 1391 Cod civil, prevăd ca în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății posibilitatea acordării unei despăgubiri pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială a persoanei vătămate, cu luarea în considerare a criteriilor generale (importanța valorii lezate prin comiterea faptei ilicite, personalitatea victimei, situația profesională a acesteia) și speciale (gravitatea și intensitatea durerilor fizice și psihice, repercusiunile prejudiciului asupra situației sociale a victimei, inclusiv în plan profesional și familial) de apreciere a cuantumului acesteia, Curtea a apreciat că suma de 3.000 lei constituie o satisfacție echitabilă, de natură a compensa material suferințele psihice susceptibil a-i fi fost cauzate părții civile prin fapta inculpatului, spre deosebire de suma stabilită de instanța de fond (8.000 lei). În esență, pentru a dispune în acest sens Curtea a avut în vedere împrejurarea că partea civilă nu a rămas în urma agresiunii cu o infirmitate sau cu un prejudiciu estetic, esențial fiind ca suma acordată cu acest titlu să fie echitabilă, astfel încât să nu fie nici pur simbolică, dar nici să ducă la o îmbogățire fără just temei. Cu luarea în considerare a criticilor formulate de inculpat exclusiv cu privire la cuantumul daunelor morale, Curtea a apreciat nu se poate ține seama la stabilirea cuantumului daunelor morale de starea de provocare în care s-ar fi aflat inculpatul câtă vreme apelul acestuia nu vizează și latura penală a cauzei. ( Curtea de Apel Oradea, Secția penală, Decizia nr. 62 din 8 februarie 2016 având ca obiect infracțiunea de lovire sau alte violențe)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.