Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Elementele lui Rule of Law. The Rule of Law de Tom Bingham
05.03.2019 | Cristian GOIA

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Goia

Cristian Goia

Avem de față o carte scrisă [1] de un fost judecător, despre un principiu politic, o carte care nu își arogă eticheta de carte de drept și totodată o carte care nu se adresează eminamente juriștilor. Destul de interesant, nu? Și totuși cui se adresează? Așa cum spune și autorul, ea se adresează tuturor celor care au auzit de expresia rule of law [2], celor care li se pare că sună ca fiind ceva bun mai degrabă decât rău, celor care cred că este ceva important, dar nu știu exact despre ce e vorba.

Scrisul lui Tom Bingham este clar, precis, fără divagații inutile care să îngreuneze lectura, oarecum pretențios, dar nu în felul de a impresiona pe cineva, ci pur și simplu în mod natural, probabil „defect” profesional din partea unui fost judecător care provine din sistemul de common law.

Structura cărții este simplă, împărțită în trei părți, fără o densitate fluviu de pagini, de abia ajunge la 200 de pagini. În prima parte ni se face o introducere despre importanța principiului rule of law și a felului în care a evoluat acest principiu de-a lungul timpului. Bornele istorice pe care le alege pentru a detalia această evoluție sunt în special anglo-centriste [3]. Cei care dispun de puțin timp în plus și care consideră că istoria este interesantă sunt invitați să citească și această primă parte, ceilalți pot sări la partea a II-a care este partea cea mai importantă a cărții, unde autorul încearcă să definească rule of law, sau cel puțin să ne facă să înțelegem mai bine ce înseamnă acest principiu. Ultima parte vorbește despre impactul terorismului asupra principiului rule of law și despre două principii fundamentale care stau la baza Constituiției Marii Britaniei, rule of law și parliamentary supremacy.

Sunt propuse opt principii sau criterii pentru a dezvolta ideea de rule of law, recunoscând că fiecare în sine nu este inovator și că ele pot fi exprimate și oarecum diferit. Principiile se referă la: accesibilitatea legii, aplicarea legii și felul în care este exercitată puterea discreționară, egalitatea în fața legii, felul în care reprezentanții își exercită atribuțiile, drepturile omului, soluționarea litigiilor, dreptul la un proces echitabil și care este poziția principiului rule of law în ordinea juridică internațională.

Legea trebuie să fie accesibilă și pe cât posibil inteligibilă, clară și predictibilă. Nu detaliez aceste calități ale legii, ci voi da doar două exemple pentru a evidenția problemele care pot să apară atunci când ele nu sunt îndeplinite. Primul exemplu, dintr-un proces de common-law, se referă la un caz de contrabandă cu tutun, inculpatul pledând vinovat în anul 2007 [4]. Acuzarea s-a bazat pe reglementările din anul 1992 referitoare la această materie. Judecătorul, la rândul lui, a fost de acord cu propunerea acuzării considerând că se aplică aceleași prevederi. Se face apel, iar judecătorii de la Curtea de Apel consideră și ei că sunt aplicabile reglementările în discuție. Totuși, la momentul pronunțării, aceștia și-au dat seama că ele nu se mai aplică produselor din tutun deoarece o nouă reglementare din 2001 era aplicabilă. Al doilea exemplu este dat de Curtea Constituțională a Italiei, și trebuie pus în legătură cu expresia în latină nemo censetur legem ignorare. Curtea Constituțională italiană consideră că necunoșterea legii poate constitui o cauză de nepedepsire atunci când formularea legii conduce la rezultate obscure și contradictorii. Astfel, pe de o parte putem avea o reglementare legislativă fluviu, în care de cele mai multe ori te afli în derivă, iar, pe de altă parte, o reglementare prea abstractă, contradictorie sau incomprehensibilă. Caracteristici care din nefericire se aplică și legislativului nostru, căruia de cele mai multe ori îi lipsește claritatea în exprimare scrisă.

În ceea ce privește puterea discreționară, rule of law nu impune ca cei care iau decizii judiciare ori oficiale să fie lipsiți în totalitate de această putere [5], ceea ce impune rule of law este ca ea sa nu fie nelimitată, pentru a nu fi arbitrară.

Legile trebuie să se aplice la fel pentru toți, toți oamenii sunt egali în fața legii, fără discriminare și fără privilegii. Cu toate acestea, legea poate fi aplicată diferit anumitor categorii de persoane fără a se încălca principiul rule of law. Sunt acele situații în care diferențele justifică tratament diferit, de exemplu situația minorului în procesul penal.

Principiul exercitării competențelor atribuite presupune că miniștrii și funcționarii publici trebuie să își exercite competențele care le-au fost conferite cu bună credință, în mod corect și pentru scopul pentru care le-au fost conferite fără a depăși limitele competențelor iar totuși dacă se întâmplă acest lucru să existe o justificare rezonabilă.

În soluționarea litigiilor [6] (aici e vorba de cele civile) trebuie prevăzute mijloace prin care ele să fie soluționate fără „costuri prohibitive” și fără întârzieri excesive. Un cost prohibitiv este un cost care este prea ridicat pentru a ți-l permite în mod confortabil, fără a te îngreuna financiar. Un exemplu de cost prohibitiv: cumpărarea unui mașini marca Mercedes în detrimentul unei mașini marca Fiat. Pentru majoritatea celor cu salarii medii costul unei mașini marca Mercedes este unul prohibitiv. Tot așa cum costul pentru soluționarea unui litigiu prin apelarea la o instanță în Marea Britanie este mai mare decât cel prin apelarea de exemplu la mediere, arbitraj. Conchid cele spuse mai sus cu o expresie ironică care circulă în Marea Britanie: ușile justiției sunt deschise tuturor, la fel cum sunt deschise și ușile hotelului Ritz.

Impactul terorismului asupra principiului rule of law este evident. Nu de puține ori statul, în ordine pentru a asigura protecția populației împotriva acestor acte, trece de multe ori granița între ceea ce este legal și ilegal. O privire din balon asupra măsurilor luate de SUA, imediat după 11 septembrie 2001 e de ajuns ca să ne facă să ne punem câteva semne de întrebare. Măsurile luate de state în domeniul terorismului trebuie să respecte principiul rule of law, iar natura odioasă a actelor de terorism nu ar trebui să servească ca pretext pentru ca acest principiu să nu fie respectat.

În loc de concluzie, la sugestia lui Tom Bingham, recomand a se vedea cel trei fresce ale lui Ambrogio Lorenzetti care se găsesc în clădirea primăriei din Siena în Sala celor Nouă. Este vorba despre: Alegoria bunei guvernări, Alegoria efectelor bunei guvernări și Alegoria efectelor relei guvernări [7].


[1] Disponibilă https://www.penguin.co.uk/books/563/56375/the-rule-of-law/9780141034539.html, https://www.amazon.com/Rule-Law-Tom-Bingham/dp/014103453X și, gratis online, https://archive.org/details/tom_bingham_the_rule_of_law.
[2] Traducerea în română a aceste expresii: preeminența dreptului. În text voi folosi doar expresia în engleză.
[3] Expresia the rule of law a fost folosită pentru prima dată de profesorul A.V. Dicey în lucrarea An Introduction to the Study of the Law of the Constitution, 1885.
[4] R v Chambers [2008] EWCA Crim 2467, 17 October 2008.
[5] Lordul Scarman numea acestă putere ca fiind „Arta de a potrivi acțiunea cu anumite circumstanțe specifice.”
[6] Cu referire în mod special în sistemul de common law, însă afirmațiile sunt pertinente și pentru sistemul continental de drept.
[7] https://www.youtube.com/watch?v=R4O_EC1FgaI.


Cristian Goia

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti