Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Aplicarea atributului de filo-debitor judecătorului sindic este adeseori greșită

06.03.2019 | Ionuț ȘERBAN
Abonare newsletter
Ionuț Șerban

Ionuț Șerban

Aplicarea atributului de filo-debitor judecătorului sindic este adeseori greșită. Originile acestei percepții (care nu este una generalizată) ar trebui căutate în primul rând în specificul procedurii insolvenței. Este o procedură colectivă și, în regulă generală, necontencioasă. Acest lucru înseamnă că părțile implicate ar trebui să lucreze pentru atingerea scopului procedurii, care de cele mai multe ori este (sau ar trebui să fie) salvarea debitorului și, în același timp, acoperirea creanțelor.

Plasarea debitorului pe o poziție care interesează raporturile de forțe dintre ceilalți creditori sau dintre creditori și debitor face ca organele care aplică procedura, administratorul judiciar și judecătorul sindic, să se raporteze la debitor. Acesta apare, oarecum, ca fiind în „centrul” procedurii.

Privind din această perspectivă, validarea de către judecătorul sindic a unor măsuri luate de administratorul judiciar în legătură cu managementul activității debitorului sau decizii ale sindicului care nemulțumește anumiți creditori, ar putea fi percepute de acești creditori drept părtinitoare. În realitate, de cele mai multe ori sunt decizii orientate spre bunul mers al procedurii. Cred, așadar, că percepția că judecătorul sindic ar fi un filo-debitor este una greșită în general.

Avocat Ionuț Șerban
Partner ȚUCA ZBÂRCEA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Judecătorul sindic. Un filo-debitor?”ediția 255, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week