Digitalizare în domeniul dreptului
7 martie 2019 | Silvia USCOV
Există pe piața internațională mai mulți Law bots:
a) AI Lawyer Lisa
Creează draft-uri de NDA-uri.
b) AI Lawyer Ross
Caută jurisprudență relevantă în jurisdicțiile unde jurisprudența este izvor de drept.
c) Automio
Îți creează propriul lawyer bot în funcție de nevoile fiecăruia.
d) Do Not Pay
Este o aplicație (UK inițial, din 2017 și în SUA) care s-a dezvoltat de la contestarea amenzilor pentru parcare ilegală până la contestarea comisioanelor bancare.
e) Case Crunch
Bot-ul care spune că poate previziona cu o acuratețe mai mare decât cea umană soluția judiciară. De altfel, la un eveniment organizat ca o competiție între avocați și bot, a câștigat detașat bot-ul.
Cu toate acestea, rămân fidelă principiului enunțat de Ian Dodd (cel care deține Premonition, cea mai mare bază de date pentru jurisprudență din lume): „The knowledge jobs will go, the wisdom jobs will stay.”
Concluzie: Boții pot fi utilizați ca resursă pentru documentare juridică, dar nu pot înlocui factorul uman. Cel puțin în sistemul nostru de drept caracterizat printr-o jurisprudență neunitară și o legislație în continuă adaptare care presupune interpretarea nu numai ad literram, ci în funcție de specificitățile cazului, cât și în funcție de interesul social de la un moment dat.
În cadrul unei consultații juridice, dacă nu poți exprima empatie față de client, atunci, oricâte cunoștințe de drept ai avea, nu poți fi un avocat cu adevărat bun.
Într-o discuție cu alți colegi, l-am primit drept exemplu pe Dr. House, un medic genial căruia îi lipsea expresia empatiei, dar în același timp trebuie să analizăm mediul în care acesta își desfășura activitatea, respectiv, având în propria echipă alți medici care exprimau empatie.
Da, putem folosi boții în activități redundante, având posibilități nelimitate de timp și spațiu în privința acțiunii, fiind o resursă inepuizabilă, dar întotdeauna vor duce lipsa unui EQ, factor esențial atât pe parcursul dezvoltării relației client-avocat, cât și în ceea ce privește rezultatul final.
Paralegal
Nu există propriu-zis o reglementare a statutului unei astfel de persoane, conform standardelor din străinătate. Nu este menționat în Clasificarea Ocupațiilor din România.
În prezent un absolvent de studii universitare de drept ar putea fi angajat ca personal auxiliar, dar nu poate exercita niciuna dintre activitățile menționate la art. 3 din Legea 51/1995.
Există un interes crescut în rândul cabinetelor/societăților de avocatură de a angaja paralegal pentru a realiza documentarea pe dosare sau chiar să redacteze acte juridice, ce ar fi verificate si semnate de către un avocat.
Avocat Silvia Uscov
Managing Partner USCOV | Attorneys at law
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Lawyers Backstage: Documentare, Digitalizare și Paralegal”, ediția 256, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro