Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

UE ne pregateste Internet mobil ultrarapid


20 august 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Flux informații, Telecom

Comunicat Comisia Europeana:

„De la 1 ianuarie 2010, UE va injecta 18 milioane de euro in cercetarea care va sta la baza retelelor mobile de urmatoare generatie 4G. Comisia Europeana tocmai a luat decizia de a demara procesul de finantare a cercetarii in domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mari de pana la 100 de ori viteza internetului mobil in comparatie cu actualele retele 3G. LTE devine principala optiune pentru urmatoarea generatie de retele mobile, iar acest lucru se datoreaza si fondurilor substantiale pe care UE le-a acordat cercetarii in acest sector incepand din 2004. Acum 25 de ani, Europa facea din standardul GSM coloana vertebrala a telefoniei mobile moderne. Datorita cercetarii comune a Europei si fortei pietei unice europene, standardul GSM este utilizat in prezent de 80% din retelele mobile ale lumii. LTE are toate sansele sa inregistreze un succes la fel de stralucit gratie finantarii comunitare a cercetarii care continua sa aduca tehnologia de varf in viata de toate zilele a cetatenilor europeni.

„Prin intermediul tehnologiilor LTE, know-how-ul cercetarii europene va continua sa dea tonul dezvoltarii serviciilor si dispozitivelor mobile din intreaga lume, asa cum am facut-o si in ultimele decenii prin standardul GSM”, a apreciat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicatii si media. „Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile in puternice calculatoare mobile. Milioane de noi utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor oriunde s-ar afla. Aceasta evolutie va crea oportunitati exceptionale si un potential urias de crestere pentru economia digitala.”

Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultima ora, capabila sa asigure viteze de conectare la internetul mobil de pana la 100 megabiti pe secunda, de 10 ori mai rapid decat retelele 3G. In Europa, LTE se afla acum in probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia si Regatul Unit si urmeaza sa intre pe piata in Suedia si Norvegia in prima jumatate a anului viitor. In intervalul 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetarile legate de optimizarea si standardizarea LTE (proiectele WINNER I si II desfasurate de un consortiu alcatuit din 41 de societati si universitati de frunte ale continentului). A luat astfel nastere primul concept al unei infrastructuri de retea bazate pe LTE.

Luna trecuta, Comisia Europeana a hotarat sa investeasca inca 18 milioane de euro in studiile asupra unei versiuni perfectionate a LTE, LTE Advanced . In septembrie, Comisia va incepe sa negocieze detaliile cu consortiile care vor lucra la proiecte, inclusiv la proiectul vedeta, ARTIST4G, care dezvolta rezultatele proiectelor WINNER si care reuneste, alaturi de industria 4G, cercetatori din Finlanda, Franta, Germania, Italia, Țarile de Jos, Polonia, Spania, Suedia si Regatul Unit. Noile proiecte ar urma sa demareze in ianuarie 2010.

Comisia Europeana considera ca raspandirea tehnologiei LTE si LTE Advanced reprezinta un potential de mare anvergura:

LTE va mari capacitatea operatorilor de retele, permitandu-le sa ofere banda larga mobila mai rapida unui numar mai mare de utilizatori la preturi mai scazute, revolutionand astfel piata europeana de telecomunicatii mobile.

LTE Advanced va mari vitezele de banda larga mobila pana la 1 gigabit (o mie de megabiti) pe secunda, dand posibilitatea utilizatorilor in miscare sa beneficieze deplin de servicii online sofisticate ca televiziune si video de inalta calitate, la cerere.

LTE valorifica mai eficient spectrul de frecvente radio, permitand retelelor mobile sa profite de „dividendul digital” si sa utilizeze frecventele eliberate prin trecerea de la televiziunea analoga la cea digitala ( IP/09/1112 ). Semnalul va strabate distante mai lungi decat cu actuala tehnologie GSM, asigurand aceeasi acoperire de retea cu mai putine antene, ceea ce va contribui la conservarea peisajului european si la reducerea consumului de energie.

LTE ar putea asigura patrunderea comunicatiilor mobile de banda larga in regiunile mai putin populate, contribuind la atenuarea „fracturii digitale” dintre zonele rurale si urbane. La sfarsitul anului 2008, 23% din populatia rurala a UE nu avea inca posibilitatea unei conexiuni DSL la internet ( IP/09/1221 ).

Principalii operatori de telefonie mobila si principalii producatori de pe piata mondiala, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei si Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja sa utilizeze standardul LTE. Dupa estimarile analistilor pietei, operatorii din intreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) in echipamente LTE pana in 2013.

Context

Succesul mondial al standardului GSM s-a datorat unei stranse colaborari intre industrie, cercetare si reglementare la nivel paneuropean. In anii ’80, standardizarea GSM a fost promovata cu ajutorul cooperarii europene in stiinta si tehnologie, precursoarea programelor UE de cercetare din ziua de azi. Comisia Europeana a sustinut proiectul GSM, iar in 1987 tarile europene au aprobat propunerea Comisiei de a se rezerva banda de 900 MHz pentru serviciile GSM, pregatind terenul pentru raspandirea rapida a tehnologiei GSM in toata Europa.

In iulie 2009, statele membre UE, urmand exemplul Parlamentului European, au aprobat propunerea Comisiei de actualizare a directivei GSM din 1987 in vederea deschiderii accesului la banda de 900 MHz si pentru alte tehnologii, inclusiv pentru LTE ( IP/09/1192 ) .

In perioada 2007-2013, UE va investi in total peste 700 de milioane de euro in cercetarile dedicate viitoarelor retele, jumatate din suma urmand sa fie alocata tehnologiilor wireless care contribuie la dezvoltarea retelelor 4G si ulterioare.

Pentru cercetarile sprijinite de UE in domeniul retelelor viitorului si LTE: http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Pentru proiectul Wireless World Initiative New Radio (WINNER), finantat de UE: http://www.ist-winner.org/

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică