« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: neacordarea în anul 2018 a ajutoarelor sau indemnizațiilor în cazul ieșirii la pensie. UPDATE: decizia Curții Constituționale
17.09.2021 | Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

16.09.2021: În data de 22.10.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 767/2020, Monitorul Oficial nr. 160 din data de 17.02.2021):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Nicolae Slabu în Dosarul nr.8053/3/2018 al Tribunalului București – Secția a II-a de contencios administrativ și fiscal, de Ionel Ciubotariu și de către Ioan Cristian Lepărdă în Dosarele nr.1716/86/2018 și nr.1715/86/2018 ale Tribunalului Suceava – Secția de contencios administrativ și fiscal și constată că dispozițiile art.11 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, în interpretarea dată prin Decizia nr.5 din 5 martie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului București – Secția a II-a de contencios administrativ și fiscal și Tribunalului Suceava – Secția de contencios administrativ și fiscal și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 22 octombrie 2020.

***

08.03.2019: În data de 04.03.2019 s-a constituit un nou dosar (462D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 11 alin. (1) din O.U.G. nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene (cauza Lepărdă Ioan Cristian).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate, celălalt dosar fiind tot în faza de raport (e.g. dosar nr. 449D/2019).

Instanţa de trimitere este Tribunalul Suceava.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 11 (extras)
(1) În anul 2018 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD