Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Poziția reprezentanților elevilor, studenților și tinerilor ref. OUG pentru modificarea Legilor Justiției
08.03.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 8 martie 2019, Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR), organizațiile reprezentative ale elevilor, studenților și tinerilor la nivel național, și-au exprimat susținerea față de magistrați în contextul protestelor recente ale acestora împotriva OUG 7/2019potrivit unui comunicat.

„Independența magistraților este o componentă fundamentală pe care se bazează statul de drept, fără de care nu am putea discuta despre existența unor garanții în vederea înfăptuirii actului de justiție. În acest sens, legiuitorul constituant a prevăzut în mod expres în cuprinsul art.124 alin (3) independența judecătorului. Totodată, și procurorul se bucură de o astfel de independență, ea căpătând însă alte valențe care reies din deosebirile de statut pe care aceste două funcții le au în legislația statului român, cu precădere în  Legea nr. 303/2004.

În contradicție însă cu aceste principii inseparabile de existența statului de drept, observăm cu surprindere cum ultimele modificări legislative nu numai că aduc atingere independenței magistraților, mai mult de atât, afectează grav încrederea pe care cetățenii o acordă sistemului nostru judiciar. Vorbim astfel despre Legea nr. 207/2018, Legea nr. 242/2018 și OUG nr. 7/2019, care în pofida avizelor negative prezentate atât la nivel național, cât și la nivelul UE au fost nesocotite, fiind pusă la îndoială chiar constituționalitatea acestora.

Poate cea mai îngrijorătoare modificare adusă de noile reglementări este înființarea în anul 2018 a noii secții speciale de investigare a infracțiunilor din justiție. Crearea unei astfel de structuri cu o competență personală exclusivă, ce are în vedere efectuarea urmăririi penale asupra infracțiunilor săvârșite de către magistrați, pune grav la îndoială independența acestora, având vocația de a reprezenta un instrument periculos de presiune ce deschide calea unor abuzuri în înfăptuirea justiției. În același timp, o astfel de politică penală promovează în rândul populației o imagine distorsionată a fenomenului infracțional în rândul magistraților, inoculând ideea că această categorie profesională necesită un regim derogatoriu de la dreptul comun în ceea ce privește activitatea de anchetare.

Constatăm totodată că noile modificări aduse prin intermediul OUG nr. 7/2019 sunt de natură a încălca principii importante din activitatea magistraților, unele chiar de rang constituțional. Ne referim cu precădere la modificarea art. 54 alin (1) și a art. 65 alin. (1) litera (i) din Legea nr. 303/2004, care instituie grave probleme atât cu privire la principul separării carierelor, statuat de aceeași lege în cadrul art.1, cât și la sintagma de „bună reputație”, sintagmă care va da naștere unor interpretări arbitrare cu privire la înțelesul noțiunii.

Astfel, în ceea ce privește avizarea funcțiilor de cel mai înalt grad din cadrul Ministerului Public, considerăm că modificarea presupune o interferare a judecătorilor în cariera procurorilor, având în vedere faptul că avizarea este realizată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, compus din judecători, procurori și membri ai societății civile.

În același timp, oferirea posibilității de a accede la aceste funcții  judecătorilor care au îndeplinit anterior funcția de procuror reprezintă în egală măsură o încălcare a principiului separării carierelor. Articolul este cu atât mai contestabil cu cât observăm o necorelare referitoare la excluderea limitei de vechime cu privire la aceste funcții, păstrând însă limite de vârstă cu privire la funcții inferioare acestora, precum cele de judecător sau procuror din cadrul tribunalelor sau curților de apel.

O modificare criticabilă este și adăugarea alin. (6) în articolul 881 din Legea nr. 304/2004, prin care se instituie o regulă derogatorie în ceea ce privește controlul ierarhic superior în cadrul secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Prin intermediul acestui nou articol, principiul constituțional în baza căruia își exercită activitatea procurorul (anume art.132 din constituție) este evitat astfel încât controlul ierarhic superior să fie exercitat chiar de procurorul șef de secție al acestei structuri nou înființate în vara anului 2018, fiind evidentă posibilitatea apariției unor eventuale abuzuri care să slăbească în continuare independența magistraților.

Acționăm împreună

Solicităm Guvernului să abroge orice prevedere care poate afecta independența justiției, în conformitate cu poziția organizațiilor profesionale ale magistraților, luând în considerare faptul că propunerile acestora au fost validate în cadrul Adunărilor Generale din teritoriu de către mii de judecători și procurori. Alegerea Guvernului de a ignora opinia actorilor principali ai sistemului de justiție, chiar a celor care aplică legile, este complet sfidătoare și denotă o tendință de guvernare autocratică, improprie unui stat democratic, membru al UE și deținător al Președinției rotative a Consiliului UE.

Vineri, 8 martie, începând cu ora 12:30, ne vom uni, timp de 30 de minute, într-un protest mut, în fața sediului ANOSR din Calea Plevnei nr. 61, Sector 1, București (Casa de Cultură a Studenților din Municipiul București), în semn de solidaritate cu protestele magistraților.

Petru Apostoaia, președintele CNE: În calitate de reprezentant al elevilor, sunt foarte îngrijorat de modul în care involuează anumite sisteme fundamentale ale țării. Din nefericire, politicul și grupurile de interese acaparează, cu nesimțire, instituții publice a căror funcționare trebuie să fie independentă. Ignorarea opiniei a mii de magistrați este o sfidare crasă a competenței și pregătirii acestora; ei, fiind în centrul actului de justiție, sunt în măsură să spună dacă și ce modificări sunt necesare.

Petrișor-Laurențiu Țucă, președintele ANOSR: Toate aceste modificări ne fac, fără doar și poate, să ne manifestăm îngrijorarea cu privire la efectele nocive pe care le-ar avea. România se află într-o postură nouă anul acesta, în care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, dar decidenții acționează în stilul caracteristic din ultimii ani, considerând justiția „un obiect de joacă”, neținând cont de opiniile experților în drept, care au afirmat de nenumărate ori că această Ordonanță este toxică pentru societatea modernă și drepturile fundamentale ale omului și afectează statul de drept.

Mihai Dragoș, președintele CTR: Prin OUG 7/2019, Guvernul a sfidat societatea românească, magistrații și  organismele internaționale care veghează asupra respectării statului de drept și a standardelor democratice în ceea ce privește organizarea și înfăptuirea justiției. Ne solidarizăm cu procurorii și judecătorii care protestează în această perioadă. Tinerii își doresc să trăiască într-un stat democratic și european, iar astfel de decizii nu fac decât să pună gaz pe foc atunci când vorbim de plecarea lor din țară și de reticența lor în a întemeia o familie, a avea și crește copii. Prin acțiunile sale, Guvernul trebuie să le inspire tinerilor încrederea că un viitor mai bun este posibil în România, nu să le-o răpească!

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.