BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare având ca obiect un imobil ipotecat

20.03.2019 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că reprezintă, în baza art. 969 C. civ. 1864, o limitare convențională voluntară a prerogativelor dreptului de proprietate menționarea în cuprinsul promisiunii de vânzare-cumpărare a faptului că imobilul este grevat de dreptul de ipotecă de rang I şi de interdicţia de înstrăinare, precum și a faptului că promitentul cumpărător s-a obligat să preia o dată cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică și sarcina instituită asupra imobilului. În speță, această limitare a dreptului de proprietate a fost prevăzută și în contractele de garanție reală imobiliară încheiate succesiv de promitentul vânzător pentru creditele contractate de promitentul cumpărător. În temeiul libertății contractuale, părțile contractante și-au limitat, ele însele, prerogativele prin consemnarea clauzei de inalienabilitate în cuprinsul promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, clauză care exclude posibilitatea de a încheia contractul de vânzare-cumpărare fără acordul expres al creditorului ipotecar, obligație asumată de garant prin contractul de garanție imobiliară reală. (Decizia nr. 606 din 22 februarie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație si Justiție)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership