BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare având ca obiect un imobil ipotecat

20.03.2019 | JURIDICE.ro
Newsletter
Instagram
Facebook

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că reprezintă, în baza art. 969 C. civ. 1864, o limitare convențională voluntară a prerogativelor dreptului de proprietate menționarea în cuprinsul promisiunii de vânzare-cumpărare a faptului că imobilul este grevat de dreptul de ipotecă de rang I şi de interdicţia de înstrăinare, precum și a faptului că promitentul cumpărător s-a obligat să preia o dată cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică și sarcina instituită asupra imobilului. În speță, această limitare a dreptului de proprietate a fost prevăzută și în contractele de garanție reală imobiliară încheiate succesiv de promitentul vânzător pentru creditele contractate de promitentul cumpărător. În temeiul libertății contractuale, părțile contractante și-au limitat, ele însele, prerogativele prin consemnarea clauzei de inalienabilitate în cuprinsul promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, clauză care exclude posibilitatea de a încheia contractul de vânzare-cumpărare fără acordul expres al creditorului ipotecar, obligație asumată de garant prin contractul de garanție imobiliară reală. (Decizia nr. 606 din 22 februarie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație si Justiție)

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate