« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CE. Raportul anual privind politica in domeniul concurentei pe anul 2008
20.08.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat CE:

„Raportul privind politica in domeniul concurentei pe anul 2008, elaborat de Comisia Europeana, prezinta o imagine de ansamblu asupra principalelor evolutii ale politicii in domeniul concurentei si asupra celor mai importante masuri de punere in aplicare, intreprinse la nivelul UE. Raportul prezinta modul in care instrumentele aferente politicii in domeniul concurentei au fost folosite pentru a face fata crizei economice si financiare si evidentiaza beneficiile pe care politica in domeniul concurentei le-a adus consumatorilor. Aceste activitati nu au distras atentia de la celelalte masuri de punere in aplicare a politicii in domeniul concurentei: procedurile impotriva comportamentelor anticoncurentiale, controlul concentrarilor economice si examinarea ajutoarelor de stat au continuat ca inainte.

Dna Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta, a declarat: „2008 a fost un an neobisnuit si dificil, in care Europa s-a confruntat cu dificultati economice fara precedent. Sunt convinsa ca actiunile Comisiei in domeniul concurentei au reprezentat un factor determinant in mentinerea pietei unice si a beneficiilor aduse de concurenta, asigurand, in acelasi timp, stabilitatea sistemului financiar. Cooperarea stransa dintre partenerii la nivel european si national ne-a permis sa luam masuri eficiente si oportune pentru depasirea crizei. Cu toate acestea, celelalte masuri de punere in aplicare a politicii de concurenta nu au fost deloc incetinite: normele in materie de concurenta sunt cu atat mai importante pentru economie in perioada crizei, iar bilantul Comisiei in acest domeniu ramane extrem de solid.”

Reformarea politicii in vederea unor decizii mai rapide si mai bune

2008 a fost un an foarte fructuos pentru politica in domeniul concurentei, atat in ceea ce priveste masurile impotriva practicilor restrictive si ajutoarele de stat, cat si in privinta controlului concentrarilor.

In domeniul ajutoarelor de stat, Comisia s-a indreptat spre o analiza axata mai mult pe efectele economice ale masurilor de sprijin notificate de statele membre, prin adoptarea unui regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare si prin introducerea unui test comparativ.

Comisia a adoptat, de asemenea, o Carte alba privind act iunile in despagubire pentru cazurile de incalcare a normelor comunitare antitrust. Cartea alba reprezinta un pas inainte pentru depasirea obstacolelor cu care se confrunta deocamdata victimele problemelor de concurenta in ceea ce priveste obtinerea de despagubiri eficace.

Continuand lupta impotriva cartelurilor, Comisia a introdus un mecanism de solutionare a cazurilor de carteluri cu acordul partilor implicate, printr-o procedura simplificata care permite accelerarea tratarii cazurilor si eliberarea resurselor pentru celelalte cazuri in curs si pentru deschiderea unor noi investigatii.

Concentrarea pe beneficiile aduse consumatorilor de politica in domeniul concurentei

Pentru prima data, Raportul anual pe 2008 cuprinde un capitol special care trateaza un subiect considerat deosebit de important pentru politica in domeniul concurentei. Subiectul ales este „Carteluri si consumatori”. In 2008, Comisia a impus amenzi asupra a 34 de intreprinderi, in sapte decizii privind cartelurile. In cazuri precum cartelul de pe piata bananelor, consumatorii au suferit direct din cauza preturilor ridicate, pana cand Comisia a dezmembrat cartelul care fixa preturile (a se vedea IP/08/1509 ). Potrivit estimarilor realizate de serviciile Comisiei, daunele provocate economiei de cartelurile carora Comisia le-a impus amenzi in perioada 2005 – 2007 se ridica la cel putin 7,6 miliarde €.

Controlul intreprinderilor care abuzeaza de pozitia dominanta

In domeniul abuzurilor de pozitie dominanta, in 2008, Comisia a adoptat decizii importante in sectorul energiei si al tehnologiei informatiei. In continuarea investigatiei Comisiei privind concurenta in sectorul energiei si in urma unor investigatii sustinute efectuate de Comisie, societatea germana E.ON , activa in domeniul energiei, s-a oferit sa concesioneze parti semnificative din activitatile sale pentru a raspunde preocuparilor exprimate in cursul investigatiei (a se vedea IP/08/1774 ). Acest lucru va permite intrarea pe piata energiei electrice din Germania a unor noi societati concurente, precum si diversificarea ofertei pentru consumatorii germani. Separarea gestionarii infrastructurilor de transport al energiei va imbunatati, de asemenea, functionarea pietei europene a energiei electrice, asigurand accesul egal al tuturor actorilor. Tot in 2008, Comisia a impus societatii Microsoft o a doua plata de daune cominatorii, in valoare de 899 milioane €, pentru nerespectarea deciziei Comisiei, din 2004, prin care i se solicita acestei societati sa puna in comun cu firmele concurente informatii esentiale privind interoperabilitatea, in conditii rezonabile (a se vedea IP/08/318 si MEMO/08/125 ).

Asigurarea de rezultate concrete pentru cetateni

Experienta din 2008 arata ca politica in domeniul concurentei nu este nici statica, nici rigida, ci in masura sa tina seama de realitatile economice in schimbare, asigurand, in acelasi timp, conditii de concurenta egala in cadrul pietei unice. Aceasta combinatie de principii ferme si de proceduri flexibile a conferit politicii in domeniul concurentei statutul de factor constructiv si stabilizator in sistemul financiar al UE si in economia generala. In special, de la declansarea crizei, in octombrie 2008 si pana la sfarsitul anului, Comisia a adoptat aproximativ 40 de decizii privind sprijinul acordat bancilor si economiei reale si a publicat trei documente de orientare in ceea ce priveste modul in care statele membre ar putea folosi normele privind ajutoarele de stat in vederea sprijinirii sectorului financiar si a economiei, pe timp de criza.

Textul Raportului >>

 
Secţiuni: Concurență, Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD