ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Demnitatea femeii

09.03.2019 | Lavinia TEC
Abonare newsletter
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Femeia a fost conceputa de Dumnezeu ca “ajutor potrivit” pentru barbatul ei. In ebraica apare sintagma “Ezer kenegdo”: “ezer”- “salvator de vieti”, “kenegdo” – “echivalent”.

In Eden, inainte de Cadere, primul cuplu creat de Dumnezeu traia intr-o armonie deplina, armonie intre ei, armonie cu Dumnezeu. Dupa Cadere, Armonia se destrama si, desi sentinta pe care o da Dumnezeu ii vizeaza personal pe cei implicati in Cadere, efectele ei afecteaza viata femeii. Astfel, exista o batalie spirituala permanenta intre Diavol si femeie, femeia este condamnata la “maternitate”, care vine la pachet cu suferinta provocata de nastere, suferinta in relatia cu copilul, femeia este condamnata sa tanjeasca dupa barbat si sa suporte autoritatea barbatului. Aceasta sentinta explica, intr-un fel, lupta femeii pentru egalitate cu barbatul, dorinta ei de emancipare, batalia intre cele doua sexe.

Ce a facut Sarpele in Eden? A distrus reputatia femeii, a umilit-o. De atunci femeia poarta una sau mai multe “etichete”. Insa tot de atunci Dumnezeu a planuit si a inceput restaurarea femeii.

Prima femeie – cu eticheta “prima femeie pacatoasa” – se afla in linia genealogiei Mantuitorului Isus. Insa restaurarea reputatiei femeii continua de-a lungul istoriei consemnate in Biblie. Sotii, mame, surori, cumnate, soacre, orfane, vaduve, divortate, regine, sclave, emigrante, prostituate, femei de afaceri, evangheliste, judecatoare – pe toate le intalnim pe paginile Bibliei. Cu toate acestea, cele mai relevante episoade pentru restaurarea reputatiei femeii sunt cateva “premiere”:

Deborah – prima femeie judecator, prima femeie lider militar, prima femeie lider spiritual – face echipa foarte buna cu un barbat, lider militar si politic, pe care il ajuta sa castige o batalie importanta;
Estera – orfana, sclava, un trofeu in haremul unui rege pagan, ajunge sotia acestuia intr-unul dintre cele mai mari imperii din istorie – Imperiul Persan, determinand la un moment dat schimbarea legislatiei persane printr-un decret regal de eliberare a evreilor din Imperiul Persan (ii este dedicata Sarbatoarea Purim);
Femeia samariteanca (“femeia de la fantana”) – o straina, pagana, din rasa “imputa” a samaritenilor, divortata de 5 ori, izolata, exclusa din comunitate din cauza comportamentului sau considerat imoral, este prima femeie cu care Isus se intalneste singur si converseaza, este prima persoana careia ii dezvaluie identitatea sa “ Eu sunt Acela”( adica Mesia), cea de-a doua fiind Caiafa, care judeca procesul lui Hristos; este prima Conversatie cu o femeie pe subiecte de teologie; vine la fantana ca o persoana umilita, dispretuita, si se intoarce de la fantana o femeie transformata, devenind imediat prima evanghelista, prima misionara, din istoria crestinismului, inaintea lui Petru, Ioan si ceilalti ucenici, inaintea lui Pavel; datorita marturiei ei despre intalnirea cu Cel care stia totul despre ea, multi oameni din Samaria se convertesc la crestinism si, mai tarziu, intemeiaza o biserica crestina foarte activa;
Maria Magdalena – femeia care fusese posedata de mai multe duhuri, este Prima femeie careia i se arata Isus dupa invierea Sa;
Lidia – o femeie de afaceri- este prima femeie crestina din teritoriul pe care noi azi o cunoastem sub denumirea de Europa; a fost mentorata de Pavel si a finantat Evanghelizarea si infiintarea de biserici crestine in Europa;
Priscila– sotia unui invatator crestin, infertila, este prima femeie invatator crestin, care, alaturi de sotul sau se ocupa de formarea de lideri crestini, incluzand si formarea in ceea ce noi azi numim “public speaking”; desi nu a putut avea copii biologici, a avut multi copii spirituali, contribuind la dezvoltarea lor.

Femeia – incununarea Creatiei lui Dumnezeu, piesa de rezistenta, care indura, sufera, rabda, iubeste, influenteaza. Influenteaza prin intelepciune si frumusete sufleteasca.

La multi ani, femeie!

Esti o faptura minunata, conceputa pentru misiuni speciale, exclusive! Trebuie doar sa le descoperi, trebuie doar sa iti descoperi chemarea in fiecare sezon al vieti!

Av. conf. univ. dr. Lavinia Tec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week