BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Asociația Magistraților Europeni solicită Guvernului României să înceteze modificarea legilor justiției prin ordonanțe

09.03.2019 | JURIDICE.ro

Sâmbătă, 9 martie 2019, Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) și-a exprimat îngrijorarea față de noile evoluții privind degradarea statului de drept în România și cere guvernului de la București să înceteze parctica modificării legilor justiției prin ordonanțe de urgență și să garanteze independența judecătorilor și procurorilor, potrivit unui comunicat.

Situația sistemului juridic din România a cunoscut recent încă un episod care relevă calea îngrijorătoare către degradarea statului de drept. MEDEL constată cu mare îngrijorare revizuirea celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar și modificările propuse la procedura penală. După cum a spus vicepreședintele Frans Timmermans în Parlamentul European la 3 octombrie 2018, aceste schimbări au pus în pericol grav independența și eficacitatea sistemului judiciar, în special în lupta împotriva corupției.

MEDEL cere guvernului român:
– să adopte o atitudine transparentă și responsabilă în ceea ce privește modificarea legilor justiției, să înceteze emiterea de ordonanțe de urgență și să promoveze dezbateri la care să participe toate părțile implicate, inclusiv reprezentanți ai societății civile
– să se asigure că CSM are timpul necesar pentru a consulta corpul procurorilor și judecătorilor în legătură cu propunerile de modificare a legilor pentru emiterea unui punct de vedere
– să respecte întru totul independența magistraților, astfel încât aceștia să fie feriți de orice presiune din sistem sau din afara lui, în acord cu recomandările organismelor internaționale și, în special, ale Comisiei Europene.”


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership