BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
VLAD CENUSE & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Cluj. Procedura de contestare a certificatului de încadrare în grad de handicap nu necesită procedură prealabilă

11.03.2019 | Alina GAJA
Abonare newsletter

Alina Gaja

Curtea de Apel Cluj a apreciat că, din modalitatea în care legiuitorul a înțeles să reglementeze procedura de sesizare a instanței,  în prezent, procedura de contestare a certificatului de încadrare în grad de handicap trebuie apreciată în sensul că acțiunea se introduce direct la instanța de contencios administrativ, fără a fi necesară procedura prealabilă. În speță, dispoziția din art. 87 alin. 5 din Legea nr. 448/2006 în forma modificată prevede posibilitatea atacării certificatului de încadrare în grad de handicap direct la instanța de contencios administrativ în termen de 30 zile de la comunicarea acestuia, se constată că legea specială nu obligă partea nemulțumită să formuleze plângere prealabilă sau contestație administrativă, cele reținute de instanța de fond cu privire la acest aspect fiind nelegale. Modalitatea de reglementare a accesului la instanța de judecată, în mod direct, fără urmarea procedurii plângerii prealabile, este justificată și de conținutul expunerii de motive a OUG nr. 51/2017, unde se arată: „Odată cu ratificarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, România se angajează să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile și aspirațiile ei să fie respectate și sprijinite.” (Decizia civilă nr. 3546 din 21 iunie 2018, pronunțată de Secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Cluj)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week