Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Alba Iulia. Pluralitate de infracțiuni. Reducerea sporului de pedeapsă
28.03.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Curtea de Apel Alba Iulia a apreciat că se impune admiterea apelului formulat de inculpat împotriva sentinței penale de condamnare la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, sub aspectul sporului de pedeapsă aplicat. Pentru a dispune în acest sens, instanța de control judiciar a apreciat că potrivit interpretării date de Curtea Constituțională a României prevederilor art. 129 alin. 2 lit. b) Cod penal, așa cum aceasta rezultă din considerentele Deciziei nr. 601/2018 (prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 129 alin. 2 lit. b) Cod penal și s-a constatat că sintagma „cel puțin” din cuprinsul acestora este neconstituțională), aceste prevederi legale, sunt constituționale numai în măsura în care sporul aplicat inculpatului care este condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, pentru o faptă comisă după majorat, inculpat față de care a fost dispusă și o măsură educativă privativă de libertate, pentru o faptă comisă în minoritate, este de o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârșirii infracțiunii comise după majorat, și nu poate depăși acest cuantum, în final urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 5 luni și 7 zile închisoare, și nu de 6 luni închisoare. (Curtea de Apel Alba Iulia, Secția penală, Hotărârea nr. 192 din 5 martie 2019 având ca obiect nerespectarea regimului armelor și munițiilor)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti