Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Flux informații

Salariile in Justitie si eficientizarea activitatii. Hotararea Adunarii Generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Targu Mures

20 august 2009 | JURIDICE.ro

Comunicat Curtea de Apel Targu Mures:

„Azi 19 august 2009, ora 12,00, la Curtea de Apel Targu Mures, a avut loc Adunarea Generala a Magistratilor din raza de activitate a Curtii de Apel Targu Mures, prilej cu care au fost supuse dezbaterilor urmatoarele aspecte:

1. Proiectul legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si efectele concretele ale acesteia  pornind de la principiile enuntate in art. 126 din lege.

2. Propuneri privind eficientizarea activitatii instantelor, cu referire la respectarea stricta a programului de lucru; numarul si complexitatea cauzelor pentru fiecare sedinta de judecata.

In urma dezbaterii asupra aspectelor mentionate mai sus s-au evidentiat urmatoarele:

Cu privire la punctul 1 din convocator, analizand efectele concrete ale aplicarii grilei de salarizare cuprinse in legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, sa constatat o diminuare substantiala a veniturilor magistratilor;

Discrepante nejustificate in salarizarea judecatorilor ce ocupa functii de conducere prin raportare la judecatorii ce ocupa functii de executie; aplicarea unor coeficienti de ierarhizare foarte mici pentru judecatorii stagiari (3,70) si aplicarea unor coeficienti de ierarhizare nejustificat de mari consilierilor Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti cat si a consilierilor presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Cu referire la acest ultim aspect, coeficientul de ierarhizare a consilierilor din Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti este de 9,20 iar a judecatorilor de Curte de Apel  cu o vechime intre 10-15 ani este de 6,70, a judecatorilor de Tribunal cu aceeasi vechime este de 6,35, a judecatorului de Judecatorie cu aceeasi vechime este de 5,10.

In modalitatea in care a fost conceputa grila de salarizare, ea mentine si acutizeaza actualele inechitati si afecteaza in mod negativ judecatorii stagiari precum si judecatorii cu functii de executie.

Pornind de la principiile enuntate in art. 126 din proiectul de lege , judecatorii prezenti la Adunarea Generala considera ca aceste principii sunt doar afirmate, puterea judecatoreasca fiind doar formal recunoscuta ca loc si rol in statul de drept .

Prin art.126, alin.2 din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice „salarizarea judecatorilor si procurorilor trebuie sa le asigure o reala independenta economica, conditie necesara pentru protectia acestora impotriva oricarei atingeri aduse independentei si impartialitatii lor in infaptuirea actului de justitie”. In conditiile in care veniturile magistratilor sunt rezultatul inmultirii coeficientilor de ierarhizare mentionati mai sus cu salarului de baza minim brut pe tara potrivit H.G 1051/2008, principiul enuntat de art. 126, alin.2 ramane doar o simpla afirmatie.

De asemenea in urma analizei proiectului de lege judecatorii prezenti au constatat ca nu este respectat principiul egalitatii puterilor in stat , in conditiile in care membrii ai puterilor executive si legislative beneficiaza de „bunavointa” redactorului proiectului dat publicitatii, acestia din urma avand o grila mult mai favorabila in comparatie cu membrii puterii judecatoresti.

Fata de constatarile enuntate mai sus magistratii au decis, adoptarea in mod gradual a unor forme de protest care sa nu afecteze drepturile si interesele justitiabililor ca de exemplu: participarea la sedintele de judecata fara insemnele distinctive (roba, insigne, baveta) pana la data de 31 august inclusiv, si refuzul unanim de a participa la alegerile prezidentiale din luna noiembrie in calitate de presedinti ai birourilor electorale. Au fost propuse si alte forme de protest, cum ar fi incetarea totala a activitatii incepand cu data de 15.09.2009.

Cu privire la punctul 2 din convocator, referitor la volumul de munca cu implicatii directe asupra programului legal de lucru, Adunarea Generala a magistratilor a dezbatut necesitatea respectarii stricte a dispozitiilor codului muncii, respectiv a programului de 8 ore/zi. In acest sens s-a hotarat abordarea unor masuri administrative de catre presedintii instantelor in vederea diminuarii numarului de dosare pe sedinta de judecata pentru a asigura conditii normale de munca pentru magistrati, avand in vedere faptul ca o sedinta de judecata presupune studiu acesteia, documentarea judecatorului, dezbaterile in sedinta publica, deliberarile, pronuntarea hotararii si redactarea acesteia.

BIROUL DE PRESA AL CURTII DE APEL TARGU MURES

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică