BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Infrastructură
Profesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Metodologia de autorizare a ofițerilor de legătură pentru securitatea infrastructurilor critice naționale/europene

14.03.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 194 din data de 12 martie 2019, a fost publicată Metodologia de autorizare a ofițerilor de legătură pentru securitatea infrastructurilor critice naționale/europene, din 11.03.2019.

Prezenta Metodologie stabilește modalitatea de autorizare a personalului care este pregătit în instituțiile de învățământ acreditate, potrivit legii, în temeiul art. 8 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 18/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Autorizarea reprezintă procesul în urma căruia persoanele fizice dobândesc dreptul de a desfășura activități specifice de identificare, desemnare și protecție a infrastructurilor critice naționale/europene (ICN/ICE).
Procesul de autorizare se desfășoară în două etape, astfel:
– Etapa I – parcurgerea etapei de preautorizare1;
1 Se realizează on line sau la sediul Centrului național de coordonare a protecției infrastructurilor critice printr-un mecanism special dedicat pus la dispoziție de Centrul național de coordonare a protecției infrastructurilor critice.
– Etapa a II-a – interviu pe subiecte profesionale.

Autoritatea competentă pentru autorizarea ofițerilor de legătură pentru securitatea a ICN/ICE este Comisiei de autorizare a ofițerilor de legătură pentru securitatea ICN/ICE (Capitolul II reglementează competențele și atribuțiile).

Capitolul IV reglementează procedura de autorizarea persoanelor fizice.

Cerințele minim obligatorii pentru solicitanți:
a) să fie absolvent al cursului de pregătire pentru ocupația ofițer de legătură pentru securitatea ICN/ICE – cod COR 242227, în cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, în condițiile legii, și să dețină certificatul de atestare a competențelor profesionale emis de acestea;
b) să parcurgă etapele procesului de preautorizare prin intermediul mecanismului special dedicat pus la dispoziție de Centrul național de coordonare a protecției infrastructurilor critice.

Aceștia urmează să depună o cerere de autorizare la secretariatul Centrului național de coordonare a protecției infrastructurilor critice, împreună c dosarul de autorizare, care trebuie să cuprindă:
a) cerere de autorizare, completată conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la prezenta metodologie;
b) copie diplomă studii universitare (conform cu originalul);
c) copie certificat de atestare a competențelor profesionale obținut în urma absolvirii cursului de pregătire pentru ocupația ofițer de legătură pentru securitatea ICN/ICE în cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, în condițiile legii (conform cu originalul);
d) CV;
e) copie autorizație preliminară eliberată în urma parcurgerii etapei I a procesului de autorizare.

Ulterior se va stabili data și ora susținerii interviului. Solicitanților declarați admiși li se eliberează Autorizația pentru desfășurarea activității de identificare, desemnare și protecție a ICN/ICE, realizată conform modelului din anexa nr. 6 la prezenta metodologie, în termen de maximum 10 zile de la data susținerii interviului.

Solicitanții care au fost respinși pot contesta decizia Comisiei.

Anexele cuprinse în metodologie:
1. Anexa nr. 1: Registrul de evidență a autorizațiilor;
2. Anexa nr. 2: Ghid de interviu pentru persoanele care solicită autorizarea în calitate de ofițer de legătură pentru securitatea ICN/ICE
3. Anexa nr. 3: Model – Proces-verbal;
4. Anexa nr. 4: Bibliografia pe baza căreia se susține interviul cu persoanele fizice care solicită autorizarea în calitate de ofițer de legătură pentru securitatea ICN/ICE
5. Anexa nr. 5: Model – Cerere de autorizare
6. Anexa nr. 6:  conține modelul Stemei și a Autorizației.

Intrarea în vigoare: 12 martie 2019.


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.